Două companii finlandeze au creat un test COVID-19 ultrarapid şi foarte ieftin

Două companii finlandeze au creat un test COVID-19 ultrarapid şi foarte ieftin

Două companii tehnologice finlandeze au dezvoltat un tip de test ultrarapid, similar alcoolmetrelor, care ar permite detectarea coronavirusului în aerul expirat în doar două minute şi la preţul de 2 euro.

Dispozitivul a fost dezvoltat de Forum Virium Helsinki, o companie publică de inovaţie tehnologică din capitala finlandeză, informează EFE. Testul a fost făcut în colaborare cu compania Deep Sensing Algorithms, responsabilă cu analizarea nivelului de fiabilitate a diagnosticului utilizând inteligenţă artificială (IA).

ADVERTISING

Potrivit Forum Virium, testele de fiabilitate ale noului test vor începe în iunie la centrele de sănătate din Helsinki şi Kazahstan. Ulterior, vor fi extinse în Olanda şi SUA.

"Dacă este eficient, acest dispozitiv poate deveni testul pentru coronavirus cel mai rapid şi mai ieftin din lume", notează compania într-un comunicat.

Cum se face testul

Pentru a efectua testul, pacientul trebuie să sufle între două şi patru ori timp de 30 de secunde în dispozitiv. Nanosenzorii detectează şi măsoară compuşii organici volatili (COV) - biomarkeri generaţi de metabolismul uman - în aerul expirat.

ADVERTISING

După primirea mostrei, dispozitivul trimite datele unui server unde algoritmul bazat pe AI le analizează şi stabileşte diagnosticul în doar 2 minute.

Nivelul de fiabilitate al testului depinde de capacitatea algoritmului de a identifica în aerul expirat biomarcatorii specifici asociaţi infecţiei COVID-19.

Cele două companii intenţionează să înceapă cât mai curând producţia dispozitivului şi să-l lanseze pe piaţă începând din luna august.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇