Dezastru pentru vaccinul Curevac, produs în Germania şi comandat deja de UE

Dezastru pentru vaccinul Curevac, produs în Germania şi comandat deja de UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Este „doar” un studiu intermediar, dar rezultatul e un dezastru: eficiență de 47% pentru vaccinul produs de cercetătorii din Tübingen. Efectele sunt încă greu de estimat, dar bursa a reacționat imediat.

Vreme îndelungată, multă lume în Germania și-a pus speranța în vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de compania farmaceutică Curevac, din Tübingen.

Cu atât mai mare este acum dezamăgirea investitorilor și observatorilor, după ce au fost date publicității date privind eficacitatea serului. Un studiu intermediar a arătat că acest vaccin ar avea o "eficiență de numai 47% împotriva COVID-19, indiferent de gravitatea formei de boală dezvoltate".

ADVERTISING

Preparatul nu ar îndeplini astfel criteriile statistice prestabilite, a anunțat compania, care a colaborat cu gigantul farmaceutic Bayer la crearea produsului.

Primele analize au arătat că eficiența serului depinde de grupa de vârstă și de tulpina virusului. Studiul va fi continuat până la analiza finală, a comunicat firma din Tübingen.

Prăbușire la bursă

Acțiunile Curevac sunt tranzacționate la bursa din New York, unde efectul a fost dramatic după anunțul cercetătorilor germani: o scădere de peste 50% a cursului acțiunilor Curevac.

Spre deosebire de producătorii ale căror vaccinuri anti-Covid au fost aprobate și sunt deja folosite cu succes în lumea întreagă, Curevac continuă să strângă date privind funcționarea serului și a încercat tot mereu să-și liniștească investitorii și opinia publică.

ADVERTISING

Acest preparat se află de mai mult timp în faza de studiu finală 2b/3, ceea ce face ca rezultatele comunicate să fie relevante.

Potrivit companiei germane, la studiu ar fi participat 40.000 de persoane. Pentru analiza intermediară ar fi fost cercetate 134 de cazuri de COVID-19. Din acestea, în 124 a avut loc o secvenționare a virusului, pentru a identifica varianta care a produs infecția. Cel puțin 13 variante diferite de virus ar fi fost identificate.

Dezvoltat înainte de mutații

Potrivit firmei germane, doar într-un singur caz a fost vorba de varianta inițială a virusului SARS-CoV-2.

Vaccinul Curevac se bazează tot pe tehnologia mRNA, utilizată deja de BioNTech/Pfizer și Moderna.

ADVERTISING

Până la începutul lunii iunie se spunea că firma din Tübingen se așteaptă ca produsul său să fie omologat în UE încă în al doilea trimestru al acestui an, în funcție de datele clinice ale studiului desfășurat. Ulterior, s-a anunțat că procedura mai durează.

Președintele Curevac, Franz-Werner Haas, a declarat că firma sa a sperat că va avea rezultate mai bune la analiza intermediară. Studiul va fi continuat însă până la finalul procesului. "Eficiența finală s-ar mai putea schimba."

Expertul în sănătate al SPD, Karl Lauterbach, a scris pe Twitter: "Păcat, echipa din Tübingen ar fi meritat să aibă succes."

Ministrul Sănătății Spahn este "dezamăgit"

Uniunea Europeană a comandat deja anticipat până la 405 milioane de doze de vaccin Curevac.

În Germania, Ministerul Sănătății anunțase că acest ser va fi inclus în campania de vaccinare doar după aprobarea lui oficială. În acest trimestru s-a renunțat deja la livrarea a 1,4 milioane de doze din acest vaccin. Ministrul Sănătății, Jens Spahn (CDU), a vorbit despre una din "cele mai mari dezamăgiri".

Citește mai multe despre acest ser antiCovid:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇