Igiena personală deficitară, mai ales spălatul pe mâni necorespunzător, reprezintă o mare problemă în industria serviciilor alimentare.
Lucrătorii din industria alimentară își spală mâinile corect doar în o treime din cazuri, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. În consecință, microbii se răspândesc de pe mâinile lor pe alimente, ceea ce poate declanșa un focar de boli alimentare periculoase în restaurante, scrie CNN.
Practici mai bune de spălare a mâinilor pot avea un rol esențial în limitarea infectărilor cu norovirus, Salmonella și E. coli. La o metodă de a îmbunătăți aceste practici lucrează de șapte ani Christine Schindler, inginer biomedical și inventator.
Schindler este cofondatoare și CEO al PathSpot, un startup de tehnologie din New York care a dezvoltat un dispozitiv de igienă a mâinilor numit Handscanner, un fel de detector de minciuni pentru spălatul pe mâini, cum îl descrie inventatoarea. Handscanner este deja folosit în 10.000 de locații din industria serviciilor alimentare din întreaga lume, inclusiv în restaurante ca Taco Bell, Arby’s și Chopt.
Dispozitivul, care cântărește în jur de 2 kilograme și este de mărimea unui uscător de mâini, a fost așezat în zona în care angajații se spală pe mâini, de obicei acolo unde este preparată mâncarea.
După ce se spală pe mâini cu săpun, timp de 20 de secunde, și se sterg cu un prosop de hârtie, angajații își țin mâinile cu palmele în sus, apoi cu palmele în jos, sub scanner, pentru a-l activa.
În doar două secunde, dispozitivul poate identifica orice contaminant rezidual pe mâini și încheieturi folosind spectroscopia de fluorescență a luminii, o tehnologie de imagistică deja utilizată în domeniul sănătății, care folosește lumini LED non-UV sigure. Un ecran în partea superioară a dispozitivului îi alertează pe utilizatori dacă scanarea a detectat o contaminare care poate duce la boli transmise prin alimente și, în acest caz, utilizatorii trebuie să se spele din nou pe mâini.
Sistemul este gândit astfel încât să descurajeze trișatul, identificând utilizatorii în baza unor coduri unice și urmărind astfel cine și când și-a spălat mâinile. Restaurantele pot opta și pentru alte metode de identificare, cum ar fi identificarea prin amprentă sau recunoașterea facială.
"Dacă nu te întorci să te speli pe mâini după o scanare eșuată, atunci notificăm conducerea restaurantului prin alerte că există o situație potențială de contaminare", explică Schindler.
C.S.