Depresia se poate citi în ochi

Depresia se poate citi în ochi

Un studiu recent a descoperit o legătură între ochi și depresie. Concret, pupilele persoanelor depresive par să nu se dilate în anumite situații, așa cum se întâmplă în cazul celor sănătoase.

De obicei, atunci când ni se promite sau anticipăm că vom primi ceva râvnit, cum sunt banii, de exemplu, căile de recompensă din creierul nostru se aprind, iar în aproximativ șase secunde, pupilele ni se lărgesc în anticipare.

Dar acest sentiment de anticipare a recompensei – și dilatarea pupilelor care îl însoțește – lipsește la multe persoane cu depresie clinică, indică un nou studiu, citat de Neuroscience News.

ADVERTISING

Constatarea este extrem de importantă în condițiile în care se estimează că aproximativ una din zece persoane din întreaga lume suferă de depresie. Apoi, nu există niște biomarkeri aprobați pentru această boală, astfel că nici diagnosticul nu e foarte simplu. De obicei, depresia este diagnosticată cu ajutorul unei evaluări comportamentale, mai mult sau mai puțin exacte.

În acest context, rezultatele unui astfel de studiu sunt de o importanță crucială. Cercetarea a arătat că, cu cât mai multe simptome de apatie au raportat oamenii, cu atât pupilele acestora se dilatau mai puțin atunci când li se oferea șansa de a câștiga o recompensă de 1 euro.

ADVERTISING

„Reacția redusă a pupilelor a fost vizibilă în special la pacienții care nu mai simțeau plăcere și care au raportat o pierdere de energie”, a explicat unul dintre autorii studiului, Andy Brendler.

Dilatarea pupilelor face parte din răspunsul sistemului nervos la stres sau emoție. Aceasta este declanșată atunci când o parte a trunchiului cerebral, numită locus coeruleus, produce neurotransmițătorul noradrenalină.

La persoanele cu depresie care se confruntă cu anhedonia (sentimente de plictiseală emoțională și lipsă de bucurie sau incapacitatea de a simți plăcerea din activități fundamentale: mâncat, interacțiune socială, sex) lipsa dilatării pupilelor ar putea sugera că acest circuit de recompensă din creier a fost afectat.

ADVERTISING

„Această descoperire ne ajută să înțelegem mai bine mecanismele fiziologice din spatele apatiei”, a declarat și Victor Spoormaker, psiholog și cercetător la Institutul de Psihiatrie Max Planck, din Germania, autorul principal al cercetării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇