De fapt, cu ce ne ajută clipitul? Concluzia oamenilor de știință

De fapt, cu ce ne ajută clipitul? Concluzia oamenilor de știință

Un grup de cercetători din domeniul creierului și al cogniției de la Universitatea din Rochester a descoperit că clipitul, pe lângă faptul că menține umezeala ochilor și curăță impuritățile, mai are un rol. Acest simplu gest adesea inconștient îmbunătățește intensitatea semnalului vizual, contribuind la menținerea acuității vizuale.

Oamenii de știință au analizat acest gest și efectele sale pe un eșantion de adulți tineri. Studiile anterioare au indicat că clipitul are rolul de a păstra umiditatea suprafeței oculare și de a elimina particulele, dar ei au mai descoperit ceva.

ADVERTISING

Unele cercetări anterioare au arătat că clipitul ajută la concentrarea creierului asupra recunoașterii vizuale, a identificării obiectelor, precum și a organizării datelor vizuale. Cu toate acestea, este recunoscut faptul că informațiile vizuale pot fi pierdute temporar în timpul clipitului.

Studiul recent a arătat că activitatea neuronală legată de procesarea vizuală încetinește atunci când se inițiază clipitul și apoi își revine, oferind sistemului neuronal un scurt răgaz, prevenind astfel stimularea excesivă, potrivit Medical Xpress.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii au emis ipoteza că clipitul ar putea juca, de asemenea, un rol în menținerea acuității vizuale. Pentru a testa această idee, ei au înscris 12 adulți tineri la un examen vizual.

Utilizând un dispozitiv de urmărire a ochilor de înaltă rezoluție, echipa a analizat analizat aceste organe în timp ce participanții priveau imagini cu contraste diferite. Constatările lor au demonstrat că clipitul intensifică semnalul vizual prin ajustarea intensității luminii care ajunge la retină.

Interesant este că această intensificare a fost observată nu doar când subiecții clipeau voluntar, ci și atunci când era vorba despre un gest reflex.

ADVERTISING

În plus, cercetătorii au observat că clipitul ajută la reorganizarea informațiilor vizuale transmise către creier.

Concluzia studiului: clipitul compensează pierderea momentană a vederii prin creșterea intensității semnalului, ajutând, în consecință, la menținerea acuității vizuale și ajutând creierul să proceseze un flux continuu de informații vizuale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇