De ce nu ar trebui să iei cu tine telefonul la toaletă

De ce nu ar trebui să iei cu tine telefonul la toaletă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă e să fim onești cu noi înșine, nu puțini ne luăm telefoanele cu noi la baie. Timpul trece parcă mai ușor așa. Prea ușor, avertizează însă medicii, care atrag atenția că o vizită de 3 minute se poate lesne transforma într-una de 15 minute. Cu urmări pentru sănătatea noastră.

Poate părea inofensiv să stai pe toaletă și să butonezi telefonul. Totuși, experții avertizează că acest obicei poate afecta serios sănătatea, fiind asociat cu un risc crescut de hemoroizi și slăbirea mușchilor pelvieni, scrie CNN.

ADVERTISING

”Când pacienții vin la mine cu astfel de plângeri, unul dintre principalele aspecte pe care trebuie să le investigăm este timpul petrecut pe toaletă”, a declarat dr. Lai Xue, chirurg colorectal la Centrul Medical Southwestern al Universității Texas din Dallas.

Un alt medic, Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului pentru Boli Inflamatorii Intestinale de la Stony Brook Medicine, în Long Island, New York, a explicat că oamenii nu ar trebui să petreacă pe toaletă mai mult de cinci - 10 minute, în medie, scrie CNN.

ADVERTISING

Ce se întâmplă dacă depășești frecvent acest interval? Scaunul toaletei comprimă fesele, menținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ai sta pe o canapea. Cu gravitația trăgând jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută afectează circulația sângelui.

”Devine ca o supapă unidirecțională, unde sângele intră, dar nu se poate întoarce cu ușurință”, a explicat dr. Lai Xue. Rezultatul: risc crescut de hemoroizi. Iar acesta crește și mai mult pe măsură ce ne încăpățânăm să nu ne ridicăm de pe ”tron” după o încercare, două.

ADVERTISING

”În zilele noastre, vedem o creștere a numărului de oameni care petrec mai mult timp pe toaletă, ceea ce este foarte nesănătos pentru organele anorectale și planșeul pelvian”, a mai spus medicul.

Pe lângă slăbirea mușchilor pelvieni, și cei anali au de suferit. Statul pe toaletă pentru perioade lungi de timp poate crește și riscul de prolaps rectal.

Iar un telefon în care ne ațintim privirea pentru minute lungi nu face decât să ne ajute să pierdem noțiunea timpului.

„Fă statul pe toaletă cât mai puțin interesant”, e sfatul medicilor.

Dacă ”misiunea” nu e una cu succes, ar trebui să renunțăm după 10 minute. Următoarea vizită la baie ar putea fi cea câștigătoare.

Dacă însă întâmpinăm constant această situație, în ciuda plimbărilor pe jos, a schimbării alimentației (consumul fibrelor), hidratare, ar trebui să ne adresăm unui medic, deoarece constipația agravată sau necesitatea de a sta mult timp pe toaletă pot fi, de asemenea, semne de cancer.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇