5 metode eficiente de a preveni constipația

5 metode eficiente de a preveni constipația

Constipația este o tulburare a sistemului digestiv care poate afecta pe oricine, la orice vârstă. Cu siguranță, fiecare s-a confruntat cu simptomele specifice constipației cel puțin o dată în viață. Manifestările acesteia creează un puternic disconfort. Însă, constipația poate fi prevenită prin implementarea unor obiceiuri sănătoase și prin adoptarea unei diete echilibrate. 

  1. Suplimente alimentare

Suplimentele alimentare reprezintă o metodă eficientă de a preveni și trata constipația. Dacă îți dorești o ameliorare rapidă a simptomelor, apelează la suplimente pe bază de plante cu efect laxativ, precum este Naturalis LaxaNatur. Acesta stimulează tranzitul intestinal și ameliorează disconfortul dat de constipație. Este de preferat a utiliza suplimente naturale, în locul celor sintetizate în laborator, deoarece sunt mai prietenoase cu colonul și au mai puține efecte adverse. 

ADVERTISING

Este important de reținut că suplimentele alimentare contribuie la ameliorarea rapidă a simptomelor, dar acestea nu trebuie să înlocuiască o dietă adecvată. Alimentele consumate și obiceiurile alimentare contribuie semnificativ la menținerea sănătății tractului digestiv. 

  1. Aport optim de fibre

Fibrele sunt prezente în fructe, legume și cereale. Din punct de vedere nutritiv, acestea nu au nicio valoare, însă sunt esențiale pentru menținerea tranzitului intestinal. Există două tipuri de fibre: cele solubile și cele insolubile. Fibrele solubile au rolul de a da o consistență mai moale scaunului, în timp ce fibrele insolubile absorb apa și astfel, cresc volumul scaunului. În acest mod, un aport optim de fibre contribuie la facilitarea tranzitului intestinal și la eliminarea fără disconfort a scaunului. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asigură-te că în fiecare zi introduci în dietă 5 porții de fructe și legume crude. Consumă cereale (ovăz, grâu, secară) și înlocuiește pâinea albă cu cea integrală. Suplimentar, poți adăuga semințe de in în diferite preparate (pâine, amestec de cereale cu lapte), pentru un aport crescut de fibre.

  1. Hidratare corespunzătoare

Consumul unei cantități adecvate de lichide este important pentru funcționarea optimă a întregului organism, nu doar pentru tranzitul intestinal. Apa permite înmuierea scaunului și astfel, tranzitul intestinal este realizat cu ușurință. 

Poți consuma apă, apă infuzată cu fructe sau legume, ceai. Acestea contribuie la menținerea unui nivel optim de hidratare. Însă, cafeaua, ceaiul cu un conținut de cofeină (ceai verde sau negru) au un efect ușor diuretic, ceea ce stimulează pierderea lichidelor din corp, prin urină. De aceea, când bei cafea asigură-te că vei consuma o cantitate cel puțin egală de apă. 

ADVERTISING
  1. Exercițiu fizic 

Activitatea fizică este extrem de benefică pentru sănătatea sistemului digestiv. Exercițiile fizice stimulează peristaltismul, adică mișcările intestinului necesare pentru eliminarea scaunului. Studiile au demonstrat că persoanele sedentare se confruntă mai des cu tulburări de constipație, comparativ cu persoanele care fac sport. 

Nu sunt necesare activități sportive de performanță pentru a preveni constipația. O plimbare de 30 minute în fiecare zi este la fel de eficientă. Bineînțeles, poți alege și alte tipuri de activități fizice, precum: alergatul, înotul, dansul sau exercițiile aerobice. 

  1. Dietă echilibrată 

Dieta este principalul factor răspunzător de sănătatea sistemului digestiv. Alege alimentele cu un conținut nutrițional crescut, care să îndeplinească nevoile organismului tău. Adoptă o dietă echilibrată și include alimente, precum:

  • legume și fructe crude;
  • cereale (grâu, orez brun, ovăz, secară);
  • ouă;
  • pește;
  • carne de pui;
  • lactate;
  • oleaginoase (nuci, alune, migdale).

Evită alimentele procesate și cu un conținut crescut de zahăr și grăsimi. Încearcă să consumi cât mai puține sau chiar deloc produse semipreparate. De asemenea, este important a renunța sau a consuma foarte rar băuturi carbogazoase, deoarece conțin o cantitate extrem de crescută de zahăr. 

Constipația este o tulburare a tranzitului intestinal, care produce un disconfort semnificativ și se asociază cu unele patologii severe, precum cancerul de colon. Prevenirea acesteia se poate realiza prin implementarea unor modificări ale stilului de viață și ale alimentației. Începe cu mici schimbări și te vei bucura de o digestie sănătoasă și un tranzit intestinal regulat.