De ce nu ar trebui să dormi niciodată cu TV-ul aprins. Efectul apare chiar după o singură noapte

De ce nu ar trebui să dormi niciodată cu TV-ul aprins. Efectul apare chiar după o singură noapte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Câți dintre noi nu am adormit măcar o dată, voit sau nu, cu televizorul aprins? Un studiu recent vine cu semne de alarmă privind acest obicei. Cu cât mai multe nopți petrecute astfel, cu atât efectul e mai puternic asupra sănătății noastre.

Cercetarea Școlii de Medicină din cadrul Universității Northwestern a legat dormitul cu televizorul aprins de mai multe probleme de sănătate, inclusiv moartea prematură. Oamenii de știință au arătat că și cea mai mică lumină ambientală în timpul somnului poate dăuna funcției cardiovasculare, în această categorie intrând și banalul TV.

ADVERTISING

Phyllis Zee, expert în studiul somnului la universitatea menționată, și echipa sa au examinat rolul pe care îl are lumina atunci când dormim, asupra unui grup de persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani.

În cadrul studiului, subiecții care au dormit fie și o singură noapte cu televizorul aprins, cu sonorul oprit, s-au confruntat cu o glicemie crescută și ritm cardiac ridicat, în timpul somnului.

De asemenea, cercetarea a arătat că expunerea la orice fel de lumină în perioada în care dormim „a fost corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii” atât la bărbați, cât și la femei.

ADVERTISING

Cercetătorii au mai semnalat și apariția rezistenței la insulină în dimineața de după o noapte de somn petrecută într-o cameră în care nu era întuneric complet.

Cercetătorii au fost surprinși să audă că mai puțin de jumătate dintre participanți aleg să doarmă în mod constant cu lumina stinsă, iar restul au mereu o sursă de lumină în dormitor.

„Mai mult de 53% au avut măcar puțină lumină în cameră, pe timpul nopții. Acest lucru vă afectează capacitatea de a regla glucoza”, a declarat Phyllis Zee, citată de The Sun.

ADVERTISING

În plus, oamenii care se expun la lumină în timpul somnului adorm mai greu și se trezesc târziu, un obicei care este corelat cu riscuri pentru sănătate. „Știm că cei care se culcă târziu au tendința de a avea, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice. Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a explicat expertul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇