Probabil că orice persoană care și-a dorit să slăbească și-a pus această întrebare: cum să fac să ard mai multe calorii fără să fac mai mult efort? Oamenii de știință de la Universitatea din Milano tocmai au găsit răspunsul.
Aceștia au descoperit, în urma unor experimente realizate cu ajutorul a 10 voluntari, că activitățile fizice efectuate în reprize, cum ar fi urcatul scărilor sau mersul pe jos, duc la un consum energetic cu 20% – 60% mai mare decât dacă aceleași activități ar fi efectuate continuu, fără întreruperi.
Voluntarii purtau măști speciale care le măsurau consumul de oxigen, o tehnică de monitorizare a consumului energetic. Studiul a arătat că atunci când exercițiile fizice se efectuează în reprize sunt consumate mai multe resurse energetice decât dacă ar fi desfășurate fără pauze.
Explicația, afirmă cercetătorii, este legată de procesul de pregătire a corpului pentru activitate și de efortul de a atinge un ritm optim.
Similar unei mașini care consumă mai mult combustibil pentru a accelera, organismul necesită mai multă energie pentru a porni și a se menține într-un ritm ideal (în timpul alergării, de exemplu), înainte de a ajunge la un echilibru metabolic, se arată în raportul publicat de Proceedings of the Royal Society B și citat de Phys.org.
Prin urmare, cei care urmăresc să obțină mai multe beneficii de pe urma regimului de exerciții fizice ar trebui să se bazeze pe activități în serii scurte și frecvente, în locul unor sesiuni prelungite la același ritm.