Coronavirus în Europa: Germanii încep să se vaccineze fără programare, în magazine, stadioane sau biserici, iar portughezii renunţă la măşti pe stradă

Coronavirus în Europa: Germanii încep să se vaccineze fără programare, în magazine, stadioane sau biserici, iar portughezii renunţă la măşti pe stradă

Cancelarul Angela Merkel i-a îndemnat duminică pe germani să profite de campania de vaccinare împotriva COVID-19 care va începe luni şi care se va putea face fără programare în magazine, lăcașuri de cult sau pe terenurile de fotbal.

Îngrijorat că rata de vaccinare de circa 62% din Germania nu va fi suficientă pentru a preveni un val de infectări cu COVID-19 la iarnă, în special din cauza variantei Delta, dominantă, guvernul face un efort pentru a-i încuraja pe nehotărâţi să se vaccineze.

"Nu a fost niciodată mai simplu şi mai rapid să te vaccinezi", a spus Merkel în podcast-ul său săptămânal, adăugând că, începând de luni, oamenii se pot vaccina fără programare în transportul public, în lăcaşurile de cult sau pe terenurile de sport.

ADVERTISING

Aproximativ patru milioane de persoane din Germania au suferit de COVID-19, iar peste 90.000 au murit.

Merkel a spus că, deşi este bine că circa 66% din populaţie s-a vaccinat cu o doză şi 62% este pe deplin vaccinată, numărul de cazuri este în creştere, iar majoritatea persoanelor spitalizate nu sunt vaccinate.

"Pentru a trece cu bine de toamnă şi de iarnă, trebuie să convingem cât mai multă lume să se vaccineze. Vă îndemn să vă protejaţi pe dvs. şi pe ceilalţi. Vaccinaţi-vă", a spus ea.

În schimb, purtarea măştilor sanitare pe stradă nu va mai fi obligatorie de luni în Portugalia, dupa avansarea campaniei de vaccinare care a permis flexibilizarea unor restricţii.

ADVERTISING

Măştile în spaţiile publice deschise erau obligatorii, de la sfârşitul lui octombrie 2020, mai ales când nu se putea menţine distanţarea fizică, însă nu se va renunţa la ele în spaţiile publice interioare.

Măştile sanitare vor contiuna să fie obligatorii în spaţiile interioare şi pentru cei 1,2 milioane de elevi care încep cursurile la 14 septembrie.

În Portugalia, pandemia de COVID-19 s-a stabilizat, cu o incidenţă în ultimele 14 zile de 240,7 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Potrivit ultimelor date oficiale, 78% din populaţie a fost vaccinată cu schema completă, iar 85% la sută a primit cel puţin o doză de vaccin.

ADVERTISING

În ultimele weekend-uri au fost vaccinaţi minorii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 de ani, pentru a creşte imunitatea elevilor înainte de începerea anului şcolar.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇