Institutul Național de Sănătate Publică din România a publicat, luni, o analiză mai detaliată a cauzelor principale în cazul decesului pacienților cu COVID-19 în țara noastră.
Analiza a fost făcută pe 21.766 de cazuri confirmate (cu 46% mai multe față de prima analiză publicată) și 1.323 de cazuri decedate (cu 57% mai multe față de prima astfel de analiză publicată).
Ca și în prima analiză, bolile de inimă sunt principalul factor de risc. Mai exact, din cei 21.766 de pacienți confirmați cu COVID, probabilitatea de deces a fost de 3,48 de ori mai mare în cazul celor care sufereau anterior de boli cardiovasculare.
Al doilea factor de risc ca pondere îl reprezintă bolile renale - 2,9, însă cancerul a urcat de pe poziția 4 pe poziția 3 (2,58).
În continuare s-a constatat că mor mai mulți bărbați decât femei.
Factori de risc la femei
În ce privește femeile care au decedat în urma infectării cu COVID-19, cea mai mare problemă comună la cazurile analizate a fost imunitatea slăbită. Pe locul doi se situează problemele la rinichi, față de prima analiză acest factor urcând 3 poziții.
Bolile de inimă sunt al treilea cel mai întâlnit factor de risc în randul pacientelor infectate cu COVID care au decedat.
Factori de risc la bărbați
În ce-i privește pe bărbați, față de prima analiză bolile de inimă au urcat o poziție, devenind principalul factor de risc pentru deces. Apoi, cei mai mulți dintre pacienții decedați sufereau și de cancer, pe locul 3 fiind bolile hepatice cronice.
Bolile pulmonare cronice sunt abia pe locul 5 la bărbați, față de femei unde le-am întâlnit pe poziția 3.
Diabetul, comorbiditatea cel mai des întâlnită la început, este pe locul 4 ca factor de risc la bărbați, și pe 8, la femei.
Potrivit INSP, aceste date vor fi folosite pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID a celor din aceste grupe de risc, atunci când vaccinul va deveni disponibil.
Citește și: