Cercetătorii turci au creat un test Covid care îţi dă rezultatul în 10 secunde, cu o precizie de 99 la sută

Cercetătorii turci au creat un test Covid care îţi dă rezultatul în 10 secunde, cu o precizie de 99 la sută

O echipă de la un centru de cercetare din cadrul unei universităţi din Turcia anunţă că a creat un test ultrarapid de înaltă precizie pentru depistarea infectării cu coronavirusul.

Testul, numit Diagnovir, are o precizie de 99 la sută, iar rezultatul este gata în zece secunde, fără să fie nevoie de prelevarea de material biologic din nas cu beţişorul, susţin cercetătorii de la Universitatea Bilkent, informează Euronews.

Testul foloseşte nanotehnologia pentru a detecta virusul. Mai întâi este prelevată o probă din gura pacientului, care este apoi amestecată cu o soluţie, înainte de a fi analizată cu ajutorul unui cip de detectare a patogenilor, fiind folosite în cadrul procesului metode optice avansate. Durează între cinci şi zece secunde până la aflarea rezultatului dacă acesta este pozitiv şi până la 20 de secunde dacă rezultatul este negativ, mult mai puţin decât în cazul testelor PCR folosite preponderent în prezent, care presupun analizarea probelor în laborator cu echipament specializat.

ADVERTISING

„Este foarte important să aflăm rapid dacă o persoană este COVID-19 pozitivă şi apoi să o băgăm în carantină pentru a ţine sub control pandemia”, spun cercetătorii turci.

În continuare, cercetătorii fac demersuri pentru ca noul test să fie aprobat de autorităţile turce, pentru a putea începe producerea în masă a kiturilor în următoarele două luni.

C.S.

Citește și informații interesante despre vaccinul anti-Covid:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇