Ce vitamine trebuie să luăm zilnic

Vitaminele reprezintă compuși organici necesari organismului în cantități variate . Unele dintre acestea pot fi produse în cantități suficiente și altele deloc. Din acest motiv ne putem ciocni cu lipsa nutrienților necesari, care conduc la carențe, și în timp, pot afecta chiar și ireversibil sănătatea.

Cel mai bine ar fi să obținem vitamine printr-o dietă echilibrată. Spre exemplu consumul zilnic de fructe și legume variate ne pot suplini necesitățile organismului.  Un produs natural și accesibil este cătina. Ce conține cătina? Fructul dat include o multitudine de nutrienți precum vitaminele grupei B (B1, B2, B6 si B9), vitaminele K, E, F și P, microelemente precum  potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, acizi grași polinesaturați și carotenoide, beta caroten.

Dar, sunt cazuri în care dieta echilibrată poate fi insuficientă și pot apărea dezechilibre nutriționale. În acest caz medicul vă poate recomanda administrarea de vitamine și de suplimente alimentare.

ADVERTISING

Află în articolul nostru când trebuie administrate corect vitaminele, care sunt vitaminele bune pentru păr, piele, oase, ce sunt vitaminele vii ?

Ca vitaminele să fie asimilate cât mai eficient de organism, este important să cunoaștem cum și în ce perioadă a zilei să le administrăm. În cazul multor vitamine și minerale se recomandă să le luăm dimineața, în timpul micului dejun. Totuși, unele suplimente ar trebui să le administrăm înainte de somn pentru a îmbunătăți calitatea acestuia. Administrarea vitaminelor pe stomacul gol uneori poate duce la digerare dificilă, de aceea se recomandă să le administrăm în timpul mesei. Altele necesită includerea în mese a grăsimilor, deoarece sunt liposolubile (adică absorbția și dizolvarea lor este facilitată de grăsimi).

Vitamina A influențează sănătatea vederii. O putem administra oricând ne convine. Se recomandă să  luăm vitamina A și betacarotenul împreună cu o sursă de grăsimi, întrucât sunt vitamine liposolubile.

ADVERTISING

Vitaminele din grupul  B (vitamina B6, tiamina, vitamina B12, acidul folic și acidul pantotenic) sunt recomandate pentru reducerea stresului și stimularea energiei. Fiecare a doua femeie este preocupată de întrebarea “ce vitamine sunt bune pentru păr ”. Vitaminele grupului B au o foarte mare importanță în menținerea unui păr frumos și sănătos. Ele ajută organismul să asimileze hemoglobina, care la rândul ei ajută scalpul în obținerea oxigenului de care are nevoie părul pentru a crește sănătos.

Cea mai potrivită perioadă a zilei pentru a lua oricare dintre aceste vitamine este imediat după trezire, pe stomacul gol pentru o absorbție mai eficientă.

Vitamina C stimulează sistemul imunitar și ne ajută în lupta contra radicalilor liberi.  

Este o vitamină hidrosolubilă, deci nu este necesar să o luăm în timpul mesei, însă în doze mari poate deranja stomacul și poate cauza diaree, de aceea nu strică să o luăm, totuși, când mâncăm.

ADVERTISING

Când apare întrebarea ”care vitamine sunt bune pentru oase?”, ne vine mereu în ajutor vitamina D și suplimente de Calciu.

Vitamina D numită și vitamina soarelui, ajută organismul să absoarbă calciu și susține sistemul imunitar. Vitamina D se absoarbe cel mai bine dacă se ia cu o masă care conține și grăsime, și se poate lua oricând în timpul zilei, dar poate interfera cu somnul dacă se ia prea târziu.

Calciul participă la creșterea și întărirea oaselor. Dacă nu consumăm destule alimente bogate în calciu, se recomandă să alegem suplimente de calciu pentru a menține un nivel optim de calciu în organism. Calciul poate deregla  absorbția și efectele unor medicamente sau vitamine ce conțin fier sau magneziu, așadar ar fi bine să le administrăm după un consult medical.

Vitamina E ne protejează organismul de radicalii liberi, ajută la lărgirea vaselor de sânge, prevenind astfel formarea cheagurilor, susține imunitatea. Vitamina E este liposolubilă, așadar ea trebuie luată cu o masă care conține grăsimi, însă nu există un moment anume al zilei când ar fi bine să o luăm.

Vitamina K ajută la coagularea sângelui, poate fi de ajutor în prevenirea dezvoltării cancerului. De asemenea reglează sensibilitatea la insulină în organism. Vitamina K trebuie luată în timpul unei mese bogate în grăsimi, întrucât este o vitamină liposolubilă. Nu se cunosc restricții sau recomandări privind ora la care trebuie luată.

Ce vitamine sunt bune pentru piele? - În acest caz se recomandă să apelăm la complexe de multivitamine,care conțin într-un singur supliment, cele mai importante vitamine și minerale pe care ar trebuie să le luăm zilnic, cum ar fi vitaminele A, B, C, D, E și K, respectiv selenium, zinc și cupru. Mulți administrează multivitaminele dimineața, iar deoarece multe dintre vitaminele pe care le conțin sunt liposolubile, cel mai bine e să le luăm împreună cu micul dejun. Deoarece unele vitamine din aceste suplimente pot deranja stomacul, nu e indicat să le luăm pe stomacul gol.

În cazul că aveți necesitatea să obțineți un rezultat mai rapid și vizibil de la administrarea vitaminelor, apelați la vitaminele vii. Eficiența lor se datorează formulei îmbunătățite prin care este păstrată bio-activitatea naturală a vitaminelor și mineralelor. Ele îmbunătățesc activitatea sistemului vascular și a inimii, memoria și vederea bună, sistemul imunitar, oasele și articulațiile, sănătatea dinților și altele.

Suplimentele cu minerale și vitamine esențiale sunt necesare pentru a ne asigura aportul optim de substanțe nutritive, îndeosebi când nu reușim să obținem doza zilnică recomandată din alimentație. Vitaminele și mineralele sunt foarte importante pentru un stil de viață echilibrat și pot ajuta la prevenirea multor probleme de sănătate. În cazul în care dorim să luăm asemenea suplimente, cel mai bine ar fi să consultăm un specialist pentru a determina cum și când să le luăm.