Ce alimente nu ai voie să consumi atunci când porți aparat dentar

Ce alimente nu ai voie să consumi atunci când porți aparat dentar

Aparatul dentar este un dispozitiv esențial pentru corectarea poziției dinților și îmbunătățirea sănătății orale. Cu toate acestea, purtarea unui aparat dentar necesită o atenție specială la alimentație pentru a evita deteriorarea acestuia și pentru a asigura un tratament eficient. Iată o listă cu tipurile de alimente pe care trebuie să le eviți atunci când porți aparat dentar!

Alimentele dure

Mere întregi, morcovi cruzi și nuci sunt exemple de alimente dure care pot îndoi sau rupe firele și brackeții aparatului dentar. Este recomandat să le tai în bucăți mici sau să le gătești pentru a le înmuia înainte de consum. Dacă nu ai încă un aparat dentar însă îți este necesar, poți vedea aici aparat dentar Spark preț pentru a-ți face o idee despre costuri.

ADVERTISING

Alimente lipicioase

Caramele, jeleuri și gume de mestecat sunt foarte lipicioase și se pot prinde în aparatul dentar, ceea ce îngreunează curățarea și poate duce la deteriorarea acestuia. Evită aceste tipuri de dulciuri pentru a preveni problemele.

Alimente crocante

Popcornul, chipsurile și covrigii sunt crocante și pot cauza probleme majore dacă sunt consumate în exces. Acestea pot rupe sau dezlipi brackeții și pot rămâne blocate între dinți și aparat. Poți citi și lista completă cu ce nu ai voie să mănânci când ai aparat dentar pentru a te asigura că nu omiți nimic.

ADVERTISING

Alimente foarte tari sau cele care colorează

Gheța, bomboanele dure și crusta de pâine sunt exemple de alimente care necesită o forță mare pentru a fi mestecate. Acestea pot rupe firele și pot cauza dureri inutile.

Sucurile de fructe, vinul roșu și cafeaua pot păta ligaturile elastice ale aparatului dentar, afectând astfel aspectul estetic. De asemenea, sosurile pe bază de roșii și curry-ul pot provoca decolorări. Poți găsi și băuturi sănătoase care nu pătează deloc dinții și care nu generează probleme.

ADVERTISING

Alimente zaharoase

Dulciurile, prăjiturile și băuturile carbogazoase conțin cantități mari de zahăr care pot contribui la formarea cariilor. Când porți aparat dentar, este și mai important să menții o igienă orală riguroasă pentru a preveni problemele dentare. În plus aceste alimente sunt de evitat inclusiv pentru un stil de viață cât mai sănătos.

Purtarea unui aparat dentar necesită o atenție deosebită la dieta zilnică pentru a preveni deteriorarea acestuia și pentru a asigura un tratament eficient și confortabil. Adoptarea unei diete adecvate și evitarea alimentelor menționate mai sus vor contribui la menținerea sănătății aparatului dentar și la obținerea unor rezultate optime în ceea ce privește alinierea dinților.