Ce-a scos la iveală cel mai mare studiu genetic din lume privind depresia

Ce-a scos la iveală cel mai mare studiu genetic din lume privind depresia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aproape 300 de noi variante genetice necunoscute până acum au fost legate de depresie, conform unui nou studiu care a inclus un eșantion de aproape 5 milioane de persoane. Cercetarea a fost cel mai mare și mai divers studiu privind afecțiunea, încă prea puțin înțeleasă.

Studiul global a identificat genele pentru depresie în toate tipurile de etnii. Autorii studiului, conduși de cercetători de la Universitatea din Edinburgh și Colegiul King din Londra, au analizat date genetice provenind de la 680.000 de persoane cu depresie și 4 milioane fără depresie din nu mai puțin de 29 de țări.

ADVERTISING

Studiul a analizat ADN-ul și markerii genetici ai participanților pentru a vedea dacă variantele genetice pot fi legate de depresie.

Studiul a legat 308 gene specifice de un risc mai mare de depresie, conform rezultatelor publicate în revista Cell.

”Depresia este o tulburare foarte răspândită și avem încă multe de învățat despre fundamentele sale biologice”, a declarat Cathryn Lewis, profesor de epidemiologie genetică și statistică la Colegiul King, unul dintre conducătorii studiului.

Studiul arată că depresia poate fi strâns legată de profilul genetic. Totuși, deși genetica este un factor în depresie, aceasta poate depinde în mare măsură și de factorii sociali și psihologici.

ADVERTISING

Factorii de risc pentru depresie includ, de asemenea, evenimente traumatice sau stresante, un istoric al altor tulburări de sănătate mintală și abuzul de substanțe, conform Centrului medical Mayo Clinic din SUA.

”Cineva poate avea un risc genetic foarte ridicat pentru o tulburare depresivă, dar să nu o dezvolte din motive complexe care pot fi imposibil de cunoscut la nivel individual”, spun cercetătorii, conform The Guardian.

„În cele din urmă, aceste descoperiri demonstrează în mod clar că depresia este o familie extrem de complexă de afecțiuni – nu o singură boală – care poate fi cauzată de multe procese diferite care merg prost în momente diferite pe parcursul vieții”, a declarat dr. Jacob Crouse, cercetător principal la Centrul Brain and Mind al Universității din Sydney, Australia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇