Cazurile de Covid se înmulţesc în România, dar rata de creştere a scăzut. E varianta Centaur mai periculoasă? Cele mai noi date de la MS

Cazurile de Covid se înmulţesc în România, dar rata de creştere a scăzut. E varianta Centaur mai periculoasă? Cele mai noi date de la MS

25.092 de cazuri noi de Covid au fost înregistrate în ultima săptămână (11 – 17 iulie), dar rata de creştere a numărului de bolnavi a scăzut faţă de săptămâna anterioară, a anunţat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

„Creşterea numărului de cazuri săptămânal este mai mult decât evidentă. Săptămâna anterioară, am avut 14.943 de cazuri, iar în ultima săptămână am avut peste 25.000 de cazuri. Trendul este evident”, a spus Adriana Pistol, citată de Agerpres.

Adriana Pistol a explicat că, în ultimele săptămâni, a crescut rata de pozitivare a testelor de la 4,9% (20 iunie – 26 iunie), la 8% (27 iunie – 3 iulie), 12,3% (4 – 10 iulie) şi 18% (11 – 17 iulie).

ADVERTISING

În schimb, rata de creştere a cazurilor a început să încetinească. Astfel, în săptămâna 4 - 10 iulie, rata de creştere a fost de 53%, pentru ca în săptămâna 11 - 17 iulie să fie de 46%.

În plus, în ultima săptămână, au fost raportate 27 de decese la pacienţi cu Covid, în scădere faţă de săptămâna anterioară (4 - 10 iulie), când au fost înregistrate 33.

"Aceasta schiţează oarecum o încetinire a ratei de creştere, dar rămâne să vedem dacă acest lucru se va confirma. (…) Ce pot să vă mai spun este că am înregistrat tulpina Omicron, evident, în toată această perioadă.

ADVERTISING

Începând cu săptămâna anterioară, din totalul cazurilor VOC, cum le spunem noi, variante de îngrijorare, cam 2% au avut loc detecţii cu tulpina Omicron BA.5, iar în săptămâna 11 - 17 iulie am avut detecţii care au urcat la un procent de 4,4%.

Acest lucru explică şi creşterea numărului de cazuri, pentru că ştim faptul că varianta BA.5 este mai transmisibilă, dar, din fericire, nu este mai severă, rata de spitalizare rămânând în continuare mică", a menţionat Pistol.

Centaurus nu e mai periculoasă

Adriana Pistol a fost întrebată cât de periculoasă e noua variantă Omicron - Centaurus (Omicron BA.2.75) şi cum ne putem feri de ea.

ADVERTISING

“După cum vedeţi, şi în statele din vestul Europei, unde numărul de cazuri este deja foarte mare, şi nu numai, şi în Statele Unite, ea pare să fie doar mai transmisibilă, nu şi mai periculoasă, dacă prin periculoasă vă referiţi la nivelul de severitate şi posibilitatea de a evolua către deces.

În rest, nu aveţi de făcut decât acelaşi lucru ca şi până acum, indiferent cum se numeşte tulpina virusului Sars-Cov-2, că-i spune Alfa, că îi spune Beta, că-i spune Delta, că îi spune Omicron, că îi spune Centaurus, transmisibilitatea se face prin acelaşi mod şi, prin urmare, căile prin care putem să ne protejăm sunt aceleaşi: adică, mască, spălatul pe mâini, evitarea aglomeraţiilor, aerisirea”, a explicat secretarul de stat citat de News.ro. 

Bilanţul Covid creşte neaşteptat pentru o zi de luni, când sunt raportate testele, cazurile şi internările de duminică. Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.288 de cazuri noi de persoane infectate, cu 1.123 mai multe față de ieri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇