De-a lungul timpului, plantele cultivate în țări din bazinul Mării Mediterane și produsele obținute din acestea au devenit tot mai populare în întreaga lume datorită proprietăților și beneficiilor pe care le aduc sănătății. Una din aceste plante este carobul, despre care vom vorbi în continuare pentru a putea descoperi care sunt beneficiile acestuia și cum se utilizează în alimentație. Informațiile din acest articol îți vor fi de un real folos dacă vrei să-ți menții stilul de viață sănătos și să le împărtășești cu cei din jur.
Cuprins:
- Carob - ce este, ce proprietăți are și alte informații utile
- Carobul și beneficiile pentru sănătate - care sunt acestea?
<h2>1. Carob - ce este, ce proprietăți are și alte informații utile</h2>
Când ne referim la carob, este imposibil să nu descoperim numeroasele sale beneficii, mai ales având în vedere că a fost cunoscut încă din Antichitate. În continuare, vom explora aceste avantaje și modul în care carobul poate contribui la o viață sănătoasă.
Ce este carobul?
Carobul sau pudra de roșcove este înlocuitorul excelent al pudrei de cacao, deoarece conține o mulțime de elemente nutritive, ceea ce îl recomandă pentru folosirea în alimentație. Microelementele, mineralele, calciul, pectina, vitaminele, fibrele insolubile și proteinele carobului sunt esențiale pentru sănătate și pentru curele de slăbire, grație aportului caloric scăzut. Conținutul de antioxidanți îl recomandă pentru menținerea imunității organismului în parametri optimi și pentru menținerea unui stil de viață sănătos.
Roșcovul este un arbore sempervirescent (pururea verde) care crește în special în bazinul Mării Mediterane, până la înălțimea de 10-15 metri. Acum se cultivă chiar și în țări precum: Algeria, Cipru, Grecia, Italia, Spania, Maroc, Liban, Turcia, Tunisia, Portugalia și nu numai. Acest arbore mediteranean face parte din familia Fabaceae, cu fructul numit silicvă (păstaie sau teacă) și semințele cu proprietăți higroscopice. Această proprietate importantă i-a determinat pe specialiști să includă carob, pudra de roșcove, în prepararea dulciurilor, în special a înghețatei.
Arborele de roșcove poate fi încoronat la rangul de „cel mai vechi arbore al planetei”, deoarece originea sa se pierde în negura istoriei și întrebuințările acestuia sunt menționate și în Biblie, și în cărți de diferite domenii sau specialități. Păstăile roșcovului reprezintă o sursă de hrană sănătoasă de mii de ani și de aceea sunt foarte apreciate. Chiar și Sfântul Ioan, când a stat în pustnicie, s-a hrănit numai cu roșcove pentru a supraviețui condițiilor din deșert. Așadar, acest aliment se mai numește și „pâinea Sfântului Ioan”, grație proprietăților sale de aliment sfânt și tămăduitor.
Dacă fructul roșcovului se folosea mai demult în alimentația animalelor, în special a cailor, acum se folosește și în alimentația oamenilor dacă se utilizează păstăile proaspete sau uscate pentru obținerea făinurilor alimentare. Înrudite cu fasolea, roșcovele sunt acum din ce în ce mai prețuite datorită beneficiilor aduse sănătății.
Făina de roșcove, obținută din semințele acestora, este utilizată ca și agent de îngroșare în prepararea diferitelor dulciuri și nu numai.
În trecut, când se cântăreau pietrele sau metalele prețioase, de foloseau semințele de roșcove care se numeau carate datorită durității ridicate, dimensiunii și masei uniforme a acestora. Chiar și astăzi se mai folosește această unitate de măsură numită „carat” și aceasta reprezintă 0,2 grame.
Fructul roșcovului este bun de consum dacă acesta a ajuns la maturitat deplină, cu condiția să fie uscat sau prăjit.
Carob - proprietăți esențiale pentru sănătate
Gustul dulceag al păstăilor de roșcove te determină să le consumi cu plăcere, în timp ce beneficiile acestora sunt nenumărate datorită valorii nutriționale extraordinare. Mai mult decât atât, carobul posedă reale proprietăți terapeutice datorită conținutului de pectine, mucilagii, glucide, amidon și vitamine.
Aportul caloric pentru 100 g carob este de circa 220 Kcal, în timp ce conținutul în proteine este de 4,6 g. Alte conținuturi sunt:
- de glucide: 90 g,
- de proteine: 4,6 g,
- de calciu: 350 mg,
- de magneziu: 55 mg,
- de potasiu: 830 mg,
- de fosfor: 80 g,
- de caroten: 8 mg,
- de fibre alimentare: 40 g
- 3,6 g apă.
Care sunt efectele carobului?
- antidiareice
- absorb toxinele microbiene
- antimicotice
- antiinflamatorii
- reduc colesterolul
- reglează aportul glucozei din sânge
- apreciate în foarte multe diete
- îmbunătățirea digestiei
- menținerea sănătății sistemului respirator
- adjuvant în menținerea greutății corporale optime și în curele de slăbire.
Cavalerii de Malta au văzut pentru prima dată aceste capacități extraordinare ale roșcovelor, fiind pricepuți și la lupte, și la medicină. Mai mult, în parabolele biblice se vorbește de roșcov ca și aliment sfânt și sănătos.
Păstăile de roșcove sunt incluse în dieta zilnică a populației din Sudul Europei și din Nordul Africii, din Balcani și din Asia Mică. Chiar și în România se mai poate găsi în unele zone din sudul țării.
Unde se cultivă roșcovul?
În prezent, roșcovul se cultivă pe toate continentele care au climă caldă sau temperată, deoarece acesta se aclimatizează ușor și iernile nu mai sunt atât de aspre ca în trecut. Folosit și ca plantă ornamentală datorită frumuseții sale, roșcovul poate fi cultivat și la noi în țară, în special în partea de Sud. Înflorirea acestui arbore are loc toamna, când face flori mici, roșii, din care se dezvoltă roșcovele, acele păstăi lungi, tari, drepte sau curbate, purtătoare de semințe. Acestea pot crește direct din trunchiul arborelui și au nevoie de un an pentru a se coace complet, după care cad pe sol.
Deoarece roșcovul este un arbore dioic, adică există exemplare femele și alte exemplare masculi. Fiecare dintre exemplare fac flori, însă din florile femelei se formează păstăile și semințele. Polenizarea florilor femele se poate realiza cu ajutorul celor din exemplarele masculine, pentru a fructifica. Gustul dulceag al interiorului păstăii este foarte apreciat de către consumatori, chiar și de către copii.
Cum se obține praful de roșcove?
Praful de roșcove, carobul, se obține din măcinarea păstăii bine coapte, cu tot cu semințe, în timp ce poți folosi bucățelele din interiorul păstăii sau poți prepara sirop pentru torturi și nu numai. Acesta substituie cu succes praful de cacao, ceea ce recomandă roșcovele pentru a face parte dintr-o dietă sănătoasă. Cu mii de ani în urmă se preparau siropuri, lichioruri și compoturi din păstăile zdrobite ale roșcovului, în timp ce acum se utilizează la tot mai multe preparate sau suplimente alimentare. Conținutul în zaharuri naturale (fructoză, glucoză, sucroză) îi conferă roșcovului rol de echilibrant al zahărului din sânge, ceea ce este extraordinar pentru diabetici și nu numai.
<h2>2. Carobul și beneficiile pentru sănătate - care sunt acestea?</h2>
Așa cum am menționat și mai sus, beneficiile pentru sănătate ale pudrei de carob sunt asemănătoare cu ale pudrei de cacao, pe care o poate suplini cu succes. Mai mult, carobul poate fi considerat, pe bună dreptate, un medicament natural datorită beneficiilor sale pentru sănătate.
Inhibarea bacteriilor patogene din sistemul digestiv și echilibrarea peristaltismului intestinal sunt virtuți importante care ajută organismul să lupte cu infecțiile de natură bacteriană și să funcționeze normal. Conținutul de antioxidanți ai carobului îi conferă acestuia rol de apărător al sistemului imunitar. Deoarece nu conțin grăsimi saturate și nici colesterol, roșcovele sunt benefice în dieta zilnică, mai ales că sunt alimente alcaline. De aceea, aciditatea gastrică este menținută în parametri optimi prin intermediul roșcovelor, fiind excelente pentru combaterea refluxului gastroesofagian și opririi simptomelor specifice.
Deoarece nu conțin gluten și nici lactoză, roșcovele se folosesc cu succes în combaterea intoleranțelor alimentare (intoleranța la gluten și la lactoză). Mai mult, acestea îmbunătățesc digestia și tranzitul intestinal.
Gustul dulce al păstăilor de roșcove le conferă acesta rolul de îndulcitor natural, drept care din acestea se poate realiza sirop sau compot, ideale în prepararea produselor de cofetărie și nu numai. Astfel, carobul poate suplini cu succes zahărul când prepari ciocolată, creme pentru prăjituri sau înghețată. Pudra de roșcove poate substitui cafeaua, deoarece aceasta nu conține cofeină. Chiar și persoanele care sunt la dietă pot consuma aceste băuturi sau deserturi delicioase și sănătoase.
Iată alte beneficii remarcabile ale conținutului prafului de roșcove:
- Conținutul bogat de fibre insolubile, de acizi grași Omega 3 și Omega 9 al roșcovelor le conferă acestora rolul de tratament împotriva colesterolului.
- Conținutul de fructoză, glucoză și sucroză este esențial pentru combaterea diabetului, în timp ce conținutul de lignani și polifenoli îi conferă carobului rol de antioxidant puternic și de fitoestrogen.
- Acidul galic din roșcove este un antialergic eficient pentru menținerea sănătății organismului, prin rolul său antibacterian și analgezic.
- Conținutul de calciu este important și depășește de trei ori procentul de calciu din lapte, ceea ce recomandă roșcovele și în echilibrarea calciului din organism.
- Conținutul de tanin și de pectine al roșcovelor le conferă acestora rol de tratament pentru probleme respiratorii, prin prepararea siropului. Acest sirop și-a dovedit eficiența încă de pe vremea cavalerilor de Malta. Caramelele de Malta erau singurele dulciuri din vremea aceea, fiind permise în timpul postului și nu numai.
Deoarece roșcovele sunt bogate în polifenoli, proteine, vitamine, minerale și fibre acestea sunt indicate în prevenirea și tratarea unor afecțiuni și în menținerea echilibrului sistemului imunitar al organismului. Menținerea constantă a glicemiei, aportul de calciu, de polifenoli, de fructoză și vitamine din complexul B sunt numai câteva beneficii ale carobului, ceea ce îl recomandă pentru consumul zilnic (cel puțin o linguriță pe zi).
Pudra de carob - beneficii mai puțin cunoscute
- Efecte hipoglicemiante
- Efect antihipertensiv
- Efecte antialergice
- Efect digestiv
- Anti-bacterian și antidiareic
- Previne astmul bronșic
- Creează rapid senzația de sațietate
- Menținerea tonusului și vigorii organismului.
Carob la bebeluși
Dacă vrei să incluzi în alimentație carob la bebeluși, este important să consulți medicul pediatru și să ții cont de recomandările acestuia. De asemenea, în perioada de sarcină și de lehuzie se cere opinia medicului curant, pentru a se menține starea de sănătate în parametri optimi. Cu alte cuvinte, carobul contraindicații nu are, însă este nevoie de prudență.
Pudra de carob - proprietăți
- Astringent
- Antibacterian
- Digestiv
- Antialergic
- Antitumoral
- Antioxidant
- Energizant
Acum, că ai aflat ce este pudra de carob și ce proprietăți extraordinare deține, este momentul să te gândești cu seriozitate la menținerea unui stil de viață sănătos, prin intermediul darurilor oferite de către natură în general și al roșcovului în special. Când vorbim de carob, beneficii și contraindicații, primele au un procent covârșitor datorită beneficiilor aduse sănătății.
Prin urmare, când natura îți oferă atâtea oportunități, este momentul să te informezi, pentru a beneficia la maxim de proprietățile miraculoase ale plantelor și a le include în dieta zilnică.