Dieta occidentală este una în care fibrele vegetale sunt tot mai rare, în detrimentul proteinelor animale. Iar asta vine la pachet cu un răspuns evolutiv neașteptat, acela că ne pierdem abilitatea de a mai digera plante, arată un studiu recent.
Multă vreme s-a crezut că oamenii nu pot digera celuloza din plante, însă o cercetare din 2003 a arătat lucrurile stau altfel și că, în realitate, suntem echipați cu bacterii care au acest rol, întocmai ca animalele.
Toate bacteriile de acest tip aparțin genului Ruminococcus, iar unele dintre ele se regăsesc la erbivorele domestice, scrie Science Alert.
O analiză recentă a fecalelor umane mai vechi (fosilizate) sau mai noi, din diferite timpuri și regiuni ale lumii, a arătat că încă de acum 1.000 sau 2.000 de ani, oamenii posedau bacteriile cu rol în digerarea celulozei.
Numai că, surpriză, acestea s-au dovedit foarte rare în societățile industrializate, comparativ cu nivelurile din trecut. Cel mai probabil, cred oamenii de știință, schimbarea are de-a face cu trecerea către stilul de viață occidental și implicit schimbarea dietei.
Lipsa fibrelor vegetale din alimentație a făcut ca bacteriile Ruminococcus să dispară treptat, se arată într-un raport publicat de jurnalul Science.
Ei subliniază că bacteriile din genul Ruminococcus au ajuns la oameni, cel mai probabil, odată cu începuturile domesticirii animalelor. Însă, pe măsură ce oamenii au tins spre un mod de viață complet diferit față de cel din trecut, este posibil ca ei să nu mai reprezinte un loc propice pentru astfel de bacterii.