Accesul la terapiile CAR-T în România

Accesul la terapiile CAR-T în România

Din 2019, în România, Novartis contribuie susținut la specializarea continuă a profesioniştilor ce vor gestiona pacienţii şi întregul proces, la acreditarea unui centru de transplant şi, pe termen mediu, la dezvoltarea unui registru de pacienţi şi la realizarea unui laborator specializat în ţara noastră.

Pentru ca terapiile CAR-T sӑ poată fi implementate în România, Ministerul Sănătății a înființat în cadrul instituției o comisie de terapii celulare, care este constituită din medici specialiști hematologi cu expertiză în transplantul medular, atât la pacienții copii, cât și la adulți.

ADVERTISING

Decizia este motivată de faptul că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat primele terapii celulare și genice (CAR-T) pentru administrare în țările din Uniunea Europeană, inclusiv în România, pentru tratamentul pacienților copii, adolescenți și adulți tineri cu leucemie acută limfoblastică (LAL) cu celule B, refractară sau recăzută și pacienților adulți cu limfom difuz, cu celulă mare de tip B, recidivant sau refractar.

Asociația Europeană de Transplant are un registru special pentru CAR-T, însă și România va trebui să dezvolte un astfel de registru pentru a putea pune laolaltă toate detaliile și a se conecta la cel european.

ADVERTISING

Până la apariția acestui registru, la care se lucrează, pacienții ce pot beneficia de terapie CAR-T trebuie sa fi răspuns negativ la cel puțin 2 terapii pentru tratarea cancerelor de sânge. Recomandarea pentru studii clinice și/sau tratamente cu terapii celulare vine de la medicul hematolog.

Deși terapiile de tip CAR-T aduc o valoare semnificativă pacienților și sistemelor de asistență medicală, ele pot genera provocări plătitorilor din cauza costurilor ridicate. Sistemul de sănătate este cel care trebuie să sprijine acest demers atât de important pentru tratamentul formelor de cancer de sânge care nu mai răspund la niciun fel de intervenție terapeutică.

ADVERTISING

Dincolo de costurile directe de asistență medicală, terapiile de tip CAR-T oferă valoare societății, existând potențialul revenirii la o viață „normală”, productivă. Copiii se pot duce iar la școală, pot învăța o meserie și pot avea o viață productivă, în timp ce adulții pot reveni la lucru și își pot relua viața normală. Familiile și cei ce au grijă de acești pacienți, care se implică emoțional foarte intens și care uneori nu mai lucrează pentru a gestiona tratamentul dur al rudei lor, pot, de asemenea, să-și reia viața. 

Trebuie reținut, de asemenea, că tratarea pacienților români cu cancere de sânge în cadrul studiilor clinice nu presupune niciun cost pentru aceștia.

00422_300dpi_RGB

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇