Bucureștiul continuă să conducă în ceea ce privește rata vaccinării, cu 43,8% dintre persoanele eligibile imunizate, mult peste media națională, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
De precizat este că acum populația eligibilă este considerată cea cu vârsta peste 12 ani, față de 16 ani cum era până acum.
În topul privind rata de acoperire vaccinală pe locul doi este Cluj, cu 40,4% din populație vaccinată. Urmează Sibiu - 34%, Brașov - 32,1%, Timiș - 31%, Constanța - 30,7%.
De cealaltă parte, județele cu cea mai mică rată de acoperire vaccinală sunt Covasna (17,5%), Bacău (17,7%), Giurgiu (16,2%), Botoșani (16,1%), Suceava (15,1%).
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că și în aceste județe, chiar dacă rata de acoperire vaccinală este mai scăzută, ea a crescut progresiv în ultimele săptămâni.
Rata de vaccinare la nivel național este de 25%.
45% din centrele de vaccinare au activitate medie şi scăzută
În ultimele zile, numărul persoanelor care se vaccinează a scăzut. Luni, CNCAV a anunțat că mai puțin de 50.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Doar 17.000 au primit prima doză.
Valeriu Gheorghiţă a anunţat că 45% din centrele de vaccinare au activitate medie şi scăzută, ceea ce înseamnă că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului.
El a precizat că a cerut direcţiilor de sănătate publică să reevalueze activitatea acestor centre de vaccinare.
"Ca atare, pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, ieri am transmis către toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti o adresă prin care rog reevaluarea activităţii centrelor de vaccinare cu mai multe propuneri, pe de o parte, fie de reducere a programului de lucru în acele centre şi constituire de echipe mobile care să vaccineze, fie în activităţile de vaccinare door to door, din uşă în uşă, în mod deosebit în mediul rural sau alte tipuri de activităţi de vaccinare ce presupun deplasarea unor echipe mobile sau în anumite centre care nu mai au adresabilitate chiar sistarea temporară a activităţii acestora, tocmai pentru a fi eficienţi în ceea ce priveşte persoanele vaccinate, respectiv costuri”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că niciunul dintre aceste centre nu se va închide, unele dintre acestea se vor reloca în privinţa sediului, iar la celelalte va fi redus programul de lucru şi personalul va face parte din echipe mobile.