Băieţii între 12 şi 15 ani prezintă un risc mai mare de apariţie a efectelor secundare rare ale vaccinului antiCovid Pfizer – studiu

Băieţii între 12 şi 15 ani prezintă un risc mai mare de apariţie a efectelor secundare rare ale vaccinului antiCovid Pfizer – studiu

Băieţii sănătoşi prezintă un risc mai mare de internare, ca urmare a efectelor secundare rare ale vaccinului antiCovid Pfizer/BioNTech, care provoacă boli inflamatorii ale inimii, potrivit unui studiu american.

Probabilitatea de a fi diagnosticaţi cu miocardită în urma administrării vaccinului Pfizer este de patru până la şase ori mai mare în cazul băieţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani fără probleme de sănătate preexistente, notează de The Guardian.

Un efect secundar similar a fost observat şi în cazul vaccinării cu Moderna, precizează sursa citată.

ADVERTISING

Majoritatea copiilor care se confruntă cu astfel de efecte secundare rare prezintă simptome în câteva zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Aproximativ 86 la sută dintre băieţii afectaţi au ajuns la spital pentru îngrijire.

Pentru studiul de faţă, în cazul căruia nu există încă o evaluare colegială, cercetătorii de la Universitatea din California au analizat reacţiile adverse la vaccinurile antiCovid pe un eşantion de copii americani cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani în primele şase luni ale anului 2021.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit estimărilor lor, rata miocarditei după două doze din vaccinul Pfizer a fost de 162,2 cazuri la 1 milion de băieţi sănătoşi între 12 şi 15 ani şi de 94 de cazuri la 1 milion de băieţi sănătoşi între 16 şi 17 ani. În cazul fetelor, rata a fost în jur de 13 cazuri la 1 milion pentru ambele grupuri de vârstă.

La rata actuală a infectării din SUA, riscul de internare cu Covid pentru adolescenţii sănătoşi în următoarele 120 de zile este de aproximativ 44 la 1 milion, calculează cercetătorii.

Comitetul Comun pentru Vaccinare şi Imunizare din Marea Britanie nu recomandă vaccinarea baieţilor sănătoşi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Vaccinul este recomandat în schimb pentru copiii din acest interval de vârstă care sunt în mod special vulnerabili la Covid-19 sau care locuiesc cu o persoană cu risc ridicat în faţa bolii.

ADVERTISING

Citeşte şi:

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇