Oamenii de știință avertizează cu privire la potențialele efecte pe termen lung ale unor medicamente populare pentru slăbit, după ce au descoperit, într-un studiu recent, că acestea reduc mușchiul inimii.
Medicamentele populare pentru pierderea în greutate ar putea să micșoreze inima și alți mușchi, arată un studiu al Universității canadiene din Alberta.
Autorii spun că cercetarea ar trebui să fie ”o avertizare” cu privire la posibilele efecte pe termen lung ale acestor medicamente asupra sănătății.
”Dacă oamenilor le-au fost prescrise aceste medicamente, atunci beneficiile ar trebui probabil să depășească cu mult riscurile”, a declarat Jason Dyck, autor principal al studiului, profesor de pediatrie la facultatea de medicină și stomatologie și membru al Institutului canadian de Cercetare pentru Sănătatea Femeilor și Copiilor, într-un comunicat al universității.
Totuși, avertismentul rămâne în picioare, iar medicii ar trebui să calculeze corect riscurile, atunci când prescriu așa ceva.
În categoria medicamentelor cu un astfel de efect intră Ozempic, dar și altele care conțin substanța activă semaglutidă.
Medicamentele pe bază de semaglutidă au fost inițial concepute pentru a ajuta pacienții adulți cu diabet zaharat de tip 2 să-și controleze glicemia. Cu toate acestea, medicamentul – și o serie de altele din aceeași clasă – sunt, de asemenea, promovate pentru eficiența lor ca medicamente anti-obezitate.
Acum, cercetătorii de la laboratorul universității din Alberta au constatat în urma studiilor pe șoareci că mușchiul cardiac s-a micșorat, atât la șoarecii obezi, cât și la cei fătă probleme de greutate. Efectul observat la șoareci a fost apoi confirmat în celulele cardiace umane cultivate în laborator.
Prof. Dyck, care deține Catedra de cercetare canadiană în medicină moleculară și conduce Centrul de cercetare cardiovasculară, spune că echipa sa nu a observat niciun efect funcțional dăunător asupra inimilor șoarecilor cu un cord mai mic și, prin urmare, nu s-ar aștepta la niciun efect evident asupra sănătății la om. Dar tot el adaugă că ar putea exista un impact mai mare pe termen lung sau unele forme de stres cardiac ar putea avea un efect dăunător care nu a fost observat în repaus.
”Având în vedere numărul tot mai mare de persoane care iau acest medicament care nu au boli cardiovasculare sau care nu sunt clasificate ca obeze, sugerăm ca structura și funcția cardiacă să fie evaluate cu atenție în studiile clinice anterioare și în curs de desfășurare”, au mai transmis autorii studiului.
Studiul vine după ce mai mulți cercetători au scris în The Lancet că până la 40% din greutatea pierdută de persoanele care utilizează medicamente pentru slăbit este de fapt mușchi.
Această rată de declin muscular este semnificativ mai mare decât cea observată în mod obișnuit în cazul dietelor hipocalorice sau al îmbătrânirii normale și ar putea duce la o serie de probleme de sănătate pe termen lung – inclusiv scăderea imunității, creșterea riscului de infecții și vindecarea deficitară a rănilor.
”Mușchii fac mult mai mult decât să ne ajute să ne mișcăm sau să ridicăm lucruri. Reprezintă un organ puternic care ne menține sănătoși în mai multe moduri”, explică oamenii de știință.
De exemplu, mușchii stochează elemente de construcție importante – aminoacizii – pe care organismul le utilizează atunci când suntem bolnavi, stresați sau răniți pentru a se repara și a rămâne puternici. De asemenea, joacă un rol foarte important în gestionarea zahărului din sânge (glicemie), ceea ce ajută la prevenirea diabetului.
În plus, joacă un rol activ în combaterea infecțiilor, prin eliberarea unor molecule care luptă cu acestea.