Premieră medicală: Transfuzie cu sânge creat în laborator

Premieră medicală: Transfuzie cu sânge creat în laborator

Cantități mici de sânge dezvoltat în laborator, echivalentul câtorva lingurițe, au fost introduse pentru prima oară în organismul unor voluntari.

Stocurile de sânge pentru transfuzii vor fi întotdeauna asigurate prin donații, dar cercetătorii urmăresc ca prin crearea de sânge să fie acoperit necesarul pentru grupele sanguine foarte rare, relatează BBC.

Sângele produs în laborator le-ar putea fi util persoanelor care depind de transfuzii pentru afecțiuni precum siclemia (anemia celulelor în seceră), afecțiune determinată de producerea unui tip anormal de hemoglobină.

ADVERTISING

Dacă sângele primit nu se potrivește perfect cu cel din corp, acesta îl respinge, iar tratamentul eșuează. Gradul de potrivire nu se limitează doar la obișnuitele grupe sanguine A, B, AB și 0.

Unele grupe de sânge sunt atât de rare în Marea Britanie, încât ar putea exista doar zece persoane în țară care pot dona. De exemplu, pentru grupa sanguină „Bombay", un fenotip foarte rar, există doar trei unități de sânge disponibile, a explicat Ashley Toye, profesor la University of Bristol.

Cum este creat sângele în laborator

  • Echipele de cercetare din Bristol, Cambridge, Londra și de la Centrul național de sânge și transplant s-au concentrat asupra globulelor roșii din sânge, cele care transportă oxigenul către plămâni și restul corpului.
  • Experții au început cu o donație normală de sânge, aproximativ 470 ml.
  • Ei au extras apoi celulele stem flexibile care sunt capabile să devină globule roșii.
  • Aceste celule au fost ajutate să se înmulțească în condiții de laborator, apoi au fost controlate pentru a deveni globule roșii.
  • O cantitate de aproximativ o jumătate de milion de celule stem duce la crearea a 50 de miliarde de globule roșii. Acestea sunt filtrate pentru a obține aproximativ 15 miliarde de globule roșii potrivite pentru transfuzie.
  • Procesul durează în jur de trei săptămâni.
ADVERTISING

Primul test a început cu două persoane și va fi extins la cel puțin zece voluntari sănătoși. Aceștia primesc câte două transfuzii de 5-10 ml de sânge la un interval de cel puțin patru luni distanță - una cu sânge obișnuit, cealaltă cu sânge creat în laborator.

Sânge mai puternic, dar mai scump

Sângele a fost marcat cu o substanță radioactivă, folosită deseori în proceduri medicale, pentru ca oamenii de știință să poată vedea cât de mult rămâne acest în organism. Ei speră că sângele dezvoltat în laborator să fie mai puternic decât cel normal.

ADVERTISING

Globulele roșii (eritrocitele) rezistă, de regulă, în jur de 120 de zile înainte de a fi înlocuite. O donație obișnuită conține un amestec de celule tinere și îmbătrânite, în timp ce sângele creat în laborator conține doar celule proaspete, astfel încât toate să reziste 120 de zile. Savanții cred că acest aspect ar permite ca în viitor transfuziile să fie mai mici și mai puțin frecvente.

Există, însă, câteva provocări financiare și tehnologice considerabile: fiecare donație obișnuită costă, în medie, sistemul sanitar britanic în jur de 130 de lire sterline (149 euro), în timp ce sângele dezvoltat în laborator va fi mult mai scump - cât anume nici savanții nu știu acum.

O altă problemă este faptul că celulele stem recoltate se epuizează în cele din urmă, ceea ce limitează cantitatea de sânge care poate fi creată, așa că va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a produce volumele necesare în sistemul medical.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇