Arafat explică de ce va fi folosit oxigenul industrial, contestat de medici, la bolnavii de Covid

Arafat explică de ce va fi folosit oxigenul industrial, contestat de medici, la bolnavii de Covid

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că oxigenul industrial – care va fi folosit în caz de necestate pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus – este fabricat pe aceeaşi linie de producţie şi folosind aceeaşi materie primă ca pentru oxigenul medicinal. El a precizat că firmele care transportă oxigen vor fi însoţite de maşini de poliţie pentru a se deplasa mai repede şi vor fi sprijinite dacă este nevoie chiar cu şoferi de autocisterne.

Arafat a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, discuţiile avute cu firmele care livrează oxigen în România.   

“Ieri dimineaţă, a avut loc o întâlnire la sediul Guvernului condusă de domnul prim-ministru cu companiile principale care livrează oxigen în România, discuţia fiind în mod deosebit despre problemele de livrare, problemele pentru lanţul de aprovizionare, capacitatea de livrare şi asigurare a oxigenului, care clar a crescut de mai multe ori în perioada pandemiei ca cerere din partea unităţilor sanitare.

ADVERTISING

Pe lângă asta au mai fost discuţii pe ordinul care a fost dat ca să fie folosit oxigenul industrial sau tehnic în cazul în care oxigenul medicinal nu este disponibil. Asta fiind o soluţie identificată noi pentru a asigura oxigenul în continuare pacienţilor în anumite situaţii în care se întârzie cu livrare sau care nu este posibilă livrarea”, a afirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.  

El a precizat că oxigenul industrial este fabricat pe aceeaşi linie de producţie cu oxigenul medicinal.  

“O frază pe care am primit-o pe mail după mai multe discuţii şi cu ANMDM şi cu companiile fabricante şi vreau să citesc fraza respectivă: oxigenul industrial este fabricat pe aceeaşi linie de producţie şi folosind aceeaşi materie primă ca pentru oxigenul medicinal. Singura diferenţă constă în faptul că pentru oxigenul industrial nu completează şi nu păstrează toate înregistrările solicitate la medicament. Deci, trasabilitatea scade la oxigenul industrial comparativ cu oxigenul medicinal”, a explicat Arafat.  

ADVERTISING

El a prezentat şi câteva soluţii pe termen scurt, una dintre acestea fiind sprijinirea furnizorilor pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră, necesar în cazul favorizării sectorului sanitar comparativ cu cel industrial.  

De asemenea, oxigenul medicinal va fi îmbuteliat şi în butelii albastre, în care se află de regulă oxigen tehnic.  

“Pentru creşterea livrării de oxigen medicinal comprimat către spitale, producătorii autorizaţi de către ANMDM pentru fabricarea oxigenului medicinal vor putea pune la dispoziţie unităţilor sanitare oxigen medicinal, îmbuteliat în butelii albastre, adică creştem capacitatea îmbutelierii folosind şi buteliile albastre, nu numai cele albe.

Noi suntem obligaţi într-o situaţie în care suntem sub presiune să găsim soluţii. De găsit motive pentru a spune nu e bine, nu vrem, nu convine, asta este cel mai uşor lucru, găsirea soluţiilor este un pic mai greu şi asumarea responsabilităţii pe soluţii, asta este şi mai greu. Asta este concluzia după discuţia cu cele trei firme furnizoare”, a precizat Raed Arafat.  

ADVERTISING

El a prezentat şi alte măsuri care pot fi luate în perioada următoare. 

“Transportul oxigenului, unde s-a stabilit de a sprijini companiile în timpul transportului chiar cu însoţire de maşină de poliţie pentru deschiderea drumului pentru ele, asigurarea în unele condiţii a conducătorilor auto autorizaţi din cadrul ministerelor, care au astfel de conducători auto. De exemplu, conducători de autocisterne care au autorizaţie, să poate să transporte, să suplimenteze şoferii, dacă este lipsă de şoferi şi ridicarea temporară a  restricţiilor de transport în localităţi pentru că mi-au ridicat problema că nu pot intra în unele localităţi pentru că autorităţile locale au pus anumite restricţii între anumite ore, însă, pentru oxigen aceste restricţii vor trebui să fie ridicate ca să permită furnizorilor de oxigen să traverseze localităţile, să ajungă la spitale unde fie au de umplut stocatoarele, fie de livrat buteliile de oxigen”, a mai afirmat Arafat.  

Şeful DSU a mai transmis că pe termen lung trebuie elaborat un plan pentru modernizarea şi creşterea capacităţii reţelelor interne de furnizare a oxigenului pentru 150 de spitale care vor fi selectate la nivel naţional în prima parte a anului 2022. 

Potrivit firmelor care produc oxigen medical, necesarul în această perioadă a crescut enorm faţă de perioada pre-pandemică, chiar şi cu 450%. Fiecare pacient în stare gravă are nevoie de o tonă de oxigen pe lună

Soluția, anunțată și de Cîțu, contestată de medici

Și Florin Cîțu a anunțat, joi, că a găsit o soluție pentru criza de oxigen, respectiv utilizarea oxigenului industrial. O soluție contestată de medici.

”Nu sunt politician, nu sunt înregimentat în niciun partid politic și nici nu voi fi, dar ca un cetățean al acestei țări, ca un medic, ca un profesor cu cinci decenii aproape de activitate, ceea ce s-a întâmplat este revoltător. Am avut senzația în luna iunie că factorii de răspundere și-au luat un fel de vacanță mare, deși știau din 2020 cum stăm cu paturile de terapie intensivă și că marea problemă în Covid este terapia intensivă, și doctorii de terapie intensivă.

Știau cum stăm cu dotarea cu surse de oxigen. Citeam că din lipsă de oxigen au vrut să recurgă la oxigen industrial pentru pacienții Covid, oxigen care este contaminat și nu poate fi folosit în medicină”, dezvăluia prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției clinice de cardiologie și al Clinicii Medicale Colentina, într-un interviu publicat pe SpotMedia.ro.

Aici puteți urmări integral materialul - Medici în valul 4: „Am simțit disperarea unui nenorocit  care cere ajutorul unui surd”. De ce oxigenul e marea problemă - Interviu video

Totodată, duminică, într-o conferință de presă, medicul ATI Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, explica faptul că încă de pe băncile școlii a învățat că oxigenul industrial nu poate fi folosit în scopuri medicale.

”Eu în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura, sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun: am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”, a declarat medicul.

Totodată, întrebat dacă spitalul va folosi oxigen tehnic, medicul arată că există o circulară care aşa recomandă, dar asigură că pentru el important este ca pacienţii să primească cea mai bună îngrijire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇