Afecțiunea rară și periculoasă care poate apărea în urma unei simple vizite la coafor

Afecțiunea rară și periculoasă care poate apărea în urma unei simple vizite la coafor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O vizită la coafor este de obicei o experienţă relaxantă, dar se poate transforma, în situații rare, în ceva potențial periculos. Practic, ori de câte ori ești spălat pe cap într-un astfel de loc există riscul „sindromului accidentului vascular cerebral la coafor”.

Cum poate spălatul părului la coafor să devină o urgenţă medicală? Cercetările sugerează că poziţia incomodă adoptată la chiuvetele utilizate pentru spălarea părului la salon poate provoca dureri de gât, leziuni şi, în cazuri foarte rare, chiar un accident vascular cerebral, scrie Science Alert.

ADVERTISING

Primul care a vorbit despre această afecțiune a fost neurologul american Michael Weintraub, în 1993, el descoperind că unii dintre pacienţii săi au dezvoltat simptome severe asociate AVC-ului după ce li s-a spălat părul în timpul unei vizite la coafor.

Un AVC este un atac cerebral cauzat de o reducere bruscă a fluxului sanguin către creier. De obicei, acesta este provocat fie de un blocaj cauzat de un cheag de sânge, fie de ruperea și sângerarea unei artere majore din creier, ceea ce duce la scăderea oxigenului, a glucozei şi a nutrienţilor esențiali, celulele cerebrale ajungând să fie afectate sau chiar distruse.

ADVERTISING

Această poziţie neobișnuită, rotația gâtului sau mişcările bruște în timpul spălării viguroase pot face ca vertebrele din partea superioară a coloanei cervicale să preseze una dintre arterele majore care alimentează cu sânge partea inferioară și posterioară a creierului.

Se poate ajunge în situația ca artera să fie comprimată sau chiar ruptă.

Cercetările sugerează că acest pericol este mai mare la femeile de peste 50 de ani, iar factorii de risc specifici includ antecedente de îngustare sau subțiere a vaselor de sânge și artrită cervicală. Totuși, un astfel de atac cerebral poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau istoric medical.

ADVERTISING

Un studiu elvețian din 2016 a identificat zece cazuri în perioada 2002 - 2013, ceea ce arată că această afecţiune este mult mai rară decât un AVC convențional, dar este totuși important să fim atenţi la simptome.

În acest caz, simptomele constau în dureri de cap, ameţeli, vedere încețoșată sau îngustată, greață, vărsături, dureri de gât și paralizie pe o parte a corpului. Unii pacienți au raportat și o pierdere aproape completă a conștienţei. Aceste simptome pot apărea cu întârziere, ceea ce face dificilă diagnosticarea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇