A fost inventată o nouă mască de protecție, ieftină și reutilizabilă. E realizată din silicon

A fost inventată o nouă mască de protecție, ieftină și reutilizabilă. E realizată din silicon

Inginerii de la Institutul MIT au conceput o mască de protecție ieftină și reutilizabilă, despre care spun că este la fel de eficientă ca modelul N95.

Denumită IMASC, masca este realizată din silicon transparent, acoperă nasul și gura și are două compartimente pentru filtre de unică folosință, informează CNBC.

La începutul pandemiei COVID-19, sistemul sanitar s-a confruntat cu un deficit grav de măști de protecție. Multe cadre medicale au fost nevoite să reutilizeze măștile de unică folosință, după ce le sterilizau.

ADVERTISING

Comisia Europeană verifică vânzările online de măşti şi geluri dezinfectante, pentru a identifica înșelătoriile

Acum, pe măsură ce infecțiile cu COVID-19 sunt iar în creștere, măștile de protecție continuă să fie insuficiente pentru medici și asistente.

Astfel, inginerii și cercetătorii de la MIT și Brigham & Women’s Hospital au creat un nou tip de mască de față. În cadrul testelor, prototipul s-a dovedit la fel de eficient în filtrarea particulelor precum o mască N95.

În timp ce măștile N95 sunt realizate în totalitate dintr-un material special care filtrează particulele care ar putea conține noul coronavirus, noua mască este fabricată din silicon, cu doar două mici discuri realizate din material N95, de unică folosință, care servesc ca filtre.

masca-prototip-1
Foto: MIT News

Asta înseamnă că măștile în sine pot fi sterilizate și reutilizate rapid și ușor și, deși filtrele mici trebuie aruncate, fiecare mască necesită mult mai puțin material N95.

ADVERTISING

Noile măști se pot steriliza prin mai multe metode

Totodată, noua mască poate fi sterilizată prin mai multe metode, fără să îi fie afectate proprietățile, cum ar fi cu ajutorul unui sterilizator cu abur, al unui cuptor sau folosind spirt.

La măstile N95, sterilizarea se face cu soluții speciale, iar procesul durează câteva zile. De asemenea, este permisă reutilizarea lor doar de până la 20 de ori.

masca-prototip-2
Foto: MIT News

Noua mască ar putea fi, de asemenea, mai ecologică - folosește mai puțin material de unică folosință și se produc astfel mult mai puține deșeuri decât la aruncarea unei măști întregi, a spus Adam Wentworth, un inginer de la Brigham & Women’s Hospital.

ADVERTISING

Elveția are prea multe ventilatoare și măști, așa multe că nu mai știe ce să facă cu ele

Până acum, în urma testelor, măștile s-au dovedit nu doar eficiente, ci și confortabile.

24 de lucrători din domeniul sănătății au testat noile măști și au spus că sunt ușor de purtat, nu au avut probleme la respirație, au putut să vorbească și să își miște capul cu ușurință.

Și, cel mai important, s-a dovedit că masca a filtrat cu succes o soluție din zahăr, care a fost utilizată pentru a imita particulele din aer.

După ce va finalizată, masca va fi vândută în spitale cu 15 dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇