4 soluții pentru întărirea sistemului imunitar

Foto: pexels

Imunitatea reprezintă principalul mecanism de apărare a organismului împotriva agenților infecțioși. Chiar și în situațiile în care microorganismele reușesc să pătrundă în organism, sistemul imunitar lucrează intens pentru a îndepărta pericolul.

Conceptul de stimulare a imunității este extrem de popular. Este oare posibil să intervii în procesele sistemului imunitar și să îl ajuți să lupte mai bine? Citește în continuare pentru a afla mai multe despre acest subiect și care sunt lucrurile pe care ar trebui să le iei în considerare!

Alimentația echilibrată

Prima atitudine pe care o poți pune în practică, în vederea susținerii unei bune funcționări a sistemului imunitar, este să adopți un stil de viață sănătos. Alimentația noastră, împreună cu toate activitățile pe care le întreprindem în viața de zi cu zi au un impact semnificativ asupra stării de sănătate a organismului.

ADVERTISING

Tipul și calitatea nutrienților pe care îi luăm din alimente influențează reacțiile biochimice, care stau la baza funcționării organismului. Astfel, o dietă care să cuprindă toate grupele alimentare (cereale, lactate, carne, fructe, legume și leguminoase) îți asigură un aport corespunzător de vitamine și minerale. Încearcă să elimini din dietă, pe cât posibil alimentele procesate, și să consumi cel puțin 2 porții de fructe și 5 de legume, în fiecare zi.

O porție de fructe poate fi reprezentată de fruct, precum: un măr, o banană, o felie de pepene, 5-7 căpșuni, în timp ce una de legume este asigurată de un ardei gras, 2 morcovi, o jumătate de castravete de dimensiuni medii.

ADVERTISING

Activitatea fizică

Activitatea fizică este considerată o componentă importantă a unui stil de viață sănătos. Suplimentar efectelor sale pozitive, precum prevenirea obezității, ori inflamației sistemice, activitatea fizică poate influența modul în care sistemul imunitar răspunde în fața proceselor inflamatorii. Sportul efectuat regulat, de intensitate moderată, favorizează acțiunea anumitor celule imunitare (macrofage).

Gestionarea stresului

Stresul a devenit o adevărată problemă a secolului al XXI-lea, iar prezența sa continuă în viața noastră poate conduce la apariția unor tulburări, inclusiv de natură inflamatorie. Pentru a gestiona eficient stresul este important, în primul rând, să identifici sursele de stres. Învață să acorzi atenție corpului tău și să iei o pauză atunci când simți că nu mai poți. Efectuează în timpul liber activități care îți fac plăcere, petrece timp cu familia și asigură-te că te odihnești suficient.

ADVERTISING

Suplimentele alimentare

Piața suplimentelor alimentare oferă o gamă largă de produse naturiste pentru imunitate, însă utilizarea acestora este recomandată numai în completarea unei alimentații echilibrate. Printre produsele cu efecte dovedite în imunitate se numără:

  • Vitamina C;
  • Vitamina D;
  • Extractele de echinacea;

Discută întotdeauna cu medicul sau cu farmacistul înainte de a utiliza un supliment alimentar, pentru a te asigura de necesitatea și de utilizarea corespunzătoare a acestuia.

Sistemul imunitar este cel care ne protejează de virusuri și bacterii, iar funcționarea sa corespunzătoare poate fi asigurată prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și prin acordarea unei atenții sporite stării de sănătate.

Surse informative:

How to Boost Your Immune System, Harvard Health, 15 Februarie, 2021 

Boosting the Immune System, from Science to Myth: Analysis the Infosphere with Google, Casa Macedo, Arthur și alții, Frontiers in Medicine

Physical Exercise as a Tool to Help the Immune System against COVID-19: An Integrative Review of the Current Literature. Clinical and Experimental Medicine, Da Silveira, Matheus Pelinski, și alții, vol. 21, nr. 1, 2020


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇