4 sfaturi importante pentru întreținerea aparatului de aer condiționat

4 sfaturi importante pentru întreținerea aparatului de aer condiționat

Cu canicula bătând la ușă, a venit momentul să repunem în funcțiune aparatul de aer condiționat. Dar, înainte de a face acest lucru, este o idee bună să petreceți ceva timp pentru a pregăti unitatea de aer condiționat. De fapt, păstrarea unui program de întreținere a unității de aer condiționat este probabil una dintre cele mai satisfăcătoare treburi casnice.

Întreținerea regulată a instalației de aer condiționat dă roade în două moduri. În timp ce aparatul dvs. de aer condiționat funcționează fără probleme și vă menține răcoarea fără să se strice, vă economisește, de asemenea, bani pe facturile de energie. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când un AC este supus unei întrețineri regulate, eficiența sa este menținută la un nivel ridicat și, la rândul său, utilizează mai puțină energie. Ținând cont de acest lucru, iată câteva sfaturi de întreținere a aparatului de aer conditionat pe care le puteți efectua pe cont propriu.

ADVERTISING

Importanța întreținerii preventive a aparatelor de aer condiționat

Întreținerea regulată a aparatelor de aer condiționat crește durata de viață a acestora cu ordinul a câțiva ani. Când combinați acest lucru cu scăderea costurilor de energie și cu o creștere a fiabilității, devine evident de ce este atât de importantă întreținerea regulată a aparatelor de aer condiționat.

Câteva dintre sarcinile prezentate mai jos pot fi efectuate de către proprietarii de locuințe pe cont propriu. Cu toate acestea, dacă vă simțiți inconfortabil cu o sarcină în orice moment, nu vă sfiiți să apelați la un serviciu profesionist de întreținere a aparatelor de aer condiționat. Dacă vă ocupați de aceste sarcini, respectați toate măsurile de siguranță, cum ar fi purtarea echipamentului de siguranță și oprirea în prealabil a alimentării cu energie electrică a unității.

ADVERTISING

4 sfaturi pentru întreținerea aparatelor de aer condiționat

Curățați/înlocuiți filtrul de aer

Una dintre cele mai importante sarcini de întreținere a aparatului de aer condiționat este să păstrați filtrul de aer curat sau să îl înlocuiți atunci când este necesar. Puteți curăța filtrul dacă aparatul dvs. de aer condiționat vine cu unul reutilizabil, iar dacă nu, pur și simplu înlocuiți-l cu totul.

Frecvența cu care trebuie să faceți acest lucru depinde de locul în care locuiți. AC-urile din zonele urbane ar avea nevoie de curățarea/înlocuirea filtrului de aer mai frecvent decât cele din zonele semi-urbane sau rurale. În general, o dată pe lună în timpul verilor și iernilor și o dată la două luni în timpul toamnei și primăverii sună corect.

ADVERTISING

De ce este atât de important să curățați/înlocuiți filtrul de aer? Pentru început, dacă acesta se înfundă cu murdărie, praf și alergeni, fluxul de aer scade. Acest lucru face ca AC-ul dumneavoastră să lucreze mai mult decât este necesar. Filtrul înfundat ar putea, de asemenea, să transmită murdăria, praful și alergenii în aerul pe care îl respirați, punându-vă astfel pe dvs. și familia dvs. în pericol de a dezvolta astm și alergii.

Verificați toate cablurile

Înainte de a efectua acest pas, asigurați-vă că ați tăiat alimentarea cu energie electrică a aparatului de aer condiționat. Acum scoateți panoul de acces al unității de condensare și verificați dacă există izolații topite sau fire arse și rupte. Localizați întrerupătorul contactorului și vedeți dacă prezintă prea multe pișcături. Dacă da, înlocuiți-l. De asemenea, verificați dacă nu există conexiuni electrice slăbite pe tot parcursul.

Așa cum am menționat anterior, unele dintre aceste sfaturi pot fi prea mult pentru cei care se află la prima experiență. Deci, dacă vă găsiți pierdut cu ceva, apelați la un profesionist în domeniul aerului condiționat pentru a face acest lucru.

Verificați termostatul

Unul dintre cele mai importante elemente din orice listă de verificare a întreținerii aparatului de aer condiționat, termostatul este folosit pentru a menține o temperatură ideală în casa dvs. În cazul în care folosiți un termostat mecanic de tip vechi, să știți că investiția într-un termostat programabil merită.

De exemplu, îl puteți programa să crească temperatura atunci când nu este nimeni acasă și să o coboare la nivelul dorit cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a vă întoarce acasă. În acest fel, vă veți întoarce la o temperatură confortabilă și veți economisi energia care, altfel, ar fi fost folosită pentru a face să funcționeze aerul condiționat întreaga zi.

Verificați ventilatorul condensatorului

Ventilatorul unității condensatorului este foarte important pentru buna funcționare a acestuia. Pentru a verifica dacă funcționează corect, opriți alimentarea aparatului de aer condiționat montat pe perete și examinați lamele ventilatorului pentru a vedea dacă există semne de așchii sau fisuri. Dacă depistați orice problemă, înlocuiți imediat ventilatorul. Proprietarii de aparate de aer condiționat 12000 BTU mai vechi ar putea fi nevoie în continuare să ungă cu ulei rulmenții motorului ventilatorului unității pentru o funcționare mai lină.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇