12 pași pe care trebuie să-i faci ca să reduci riscul de a suferi de demență

12 pași pe care trebuie să-i faci ca să reduci riscul de a suferi de demență

Oamenii pot face câteva schimbări în stilul de viață pentru a-și reduce riscul de a suferi de demență, însă cei mai mulți nu se străduiesc suficient pentru a fi protejați de această afecțiune la bătrâneţe.

Cadrele academice din Marea Britanie susțin că verificarea activității cerebrale trebuie inclusă în analizele de bază din sistemul medical, după ce un sondaj a arătat că doar 2% din adulți fac tot posibilul pentru a-și menține creierul sănătos.

Organizația britanică de caritate Alzheimer's Research UK a realizat un sondaj de opinie pentru a-i inspira pe oameni să ia decizii care să-i ajute să reducă riscul de a suferi de demență, arătând că aceasta este "cea mai de temut consecință a îmbătrânirii", relatează Sky News.

ADVERTISING

Demența este un sindrom, mai bine spus un grup de simptome apropiate, asociat cu declinul funcționării creierului. În majoritatea cazurilor, această afecțiune se manifestă prin maladia Alzheimer și degenerarea vasculară.

Aproximativ 40% din cazurile de demență sunt legate de factorii care țin de stilul de viață, iar aceștia pot fi modificați pentru a reduce riscul, arată experții.

Printre măsurile elementare pe care fiecare persoană trebuie să le ia se numără verificarea auzului, menținerea activă a creierului, menținerea într-o formă fizică bună și adoptarea unei diete sănătoase.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei 12 pași pentru evitarea riscului de demență:

  1. Cel puțin 7 ore de somn pe noapte;
  2. Solicitarea constantă a creierului;
  3. Menținerea unei stări de spirit bune;
  4. Păstrarea interacțiunilor sociale;
  5. Verificarea auzului;
  6. Adoptarea unei diete sănătoase;
  7. Activitate fizică susținută;
  8. Menținerea colesterolului la un nivel sănătos;
  9. Renunțarea la fumat;
  10. Consumul responsabil de alcool;
  11. Menținerea tensiunii arteriale în limite optime;
  12. Ținerea sub control pe cât posibil a diabetului.

Doar 30% din oameni știu că pot face anumite alegeri pentru a-și reduce riscul de demență la o vârstă înaintată, arată profesorul Jonathan Schott, de la Alzheimer's Research UK.

ADVERTISING

"Sunt anumiți oameni care sunt predispuși genetic să dezvolte demență, dar acum știm că până la 40% din riscul de demență poate fi modificat. Iar acum dezvoltăm o bază de indicii clare despre cel puțin 12 factori de risc modificabili și potențial modificabili. Este vital să facem tot ce putem, ca oameni și ca societate, pentru a ne reduce riscul", a spus Schott.

Un studiu separat, realizat de YouGov pentru aceeași organizație, a arătat că educația continuă în tinerețe privind evitarea loviturilor puternice la cap și reducerea expunerii la poluare pot reduce riscul apariției demenței.

Concluziile studiului:

  • 35% din cei 2.200 de adulți britanici monitorizați au spus că își fac griji în privința auzului lor, însă peste jumătate din acestea (59%) nu au făcut nimic în această privință. Studii anterioare au arătat că persoanele care abordează problema auzului, dacă au una de acest gen, au șanse mai mici să sufere mai târziu de o tulburare cognitivă.
  • 31% din adulți dorm cel puțin șapte ore pe noapte.
  • puțin peste un sfert din participanți (27%) fac zilnic activități pentru solicitarea creierului
  • doar 30% au făcut în fiecare săptămână mișcare fizică la nivelul recomandat
  • cei mai mulți dintre cei chestionați au spus că vorbesc cu prietenii, familia sau colegii de mai multe ori în fiecare săptămână și majoritatea au relatat că li s-a verificat recent tensiunea arterială.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇