Camera Deputaţilor şi Senatul l-au numit, în plenul reunit de marţi, pe Valeriu Zgonea în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Mandatul actualului şef ANCOM Vlad Stoica va expira pe 11 mai.
La ANCOM a lucrat, până în urmă cu două zile și soţia lui Valeriu Zgonea, Laura Zgonea, în funcţia de secretar general. În urmă cu două zile, când i s-a anunțat candidatura, Valeriu Zgonea a spus că soţia sa lucra de 5 ani în această instituţie, dar „astăzi și-a dat demisia din funcția de secretar general”, pentru că „este o chestiune normală, etică”.
Zgonea a fost achitat definitiv, pe 11 februarie 2022, pentru trafic de influenţă. Fusese condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare cu executare, însă a scăpat ulterior, fiind printre beneficiarii deciziei CCR privind interceptările.
Valeriu Zgonea a primit azi 270 de voturi „pentru” şi 33 „împotrivă”. Votul a fost secret cu buletine, transmite Agerpres.
Pentru aceeaşi funcţie a mai candidat şi Mihai Eftimie (USR), care a avut 33 de voturi „pentru” şi 270 „împotrivă”.
Dezbaterea din plen
Fostul social-democrat Valeriu Zgonea a afirmat, la audierea în comisiile reunite ale Parlamentului, că a activat în ultimii 5 ani la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică. El a adăugat că nu mai este om politic de 8 ani.
„Dl Zgonea nu are vechimea necesară în domeniul telecomunicațiilor, nu are niciun fel de vechime în acest domeniu, cu atât mai puțin o vechime minimă de cinci ani. (...) este nevoie de un om cu studii și experiență în acest domeniu.
Dl. Zgonea nu ar trebui să se regăsească pe buletinele de vot. Este evident un politruc care va păstra și va accentua caracterul de sinecură al ANCOM, care şi în prezent este o afacere de familie”, a spus în timpul dezbaterilor deputatul AUR Ilie Coleșa.
Replica a venit de la liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.
„Să spui despre un om care a fost patru mandate parlamentar, deputat, a fost președintele Camerei Deputaților, să spui că activitatea de patru mandate e inexistentă și nu-ți conferă pregătirea conferită pentru un domeniu înseamnă că recunoști că stai în Parlament degeaba și că, deși ești aici, nu te pricepi la nimic.
Valeriu Zgonea are cursuri internaționale în diplomație cibernetică și infrastructuri critice. Are toate atuurile pentru a ocupa această funcție, dar și orice altă funcție în statul român”, a menționat Simonis, citat de Mediafax.
Ciolacu justifică promovarea lui Zgonea
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susţine că Zgonea a fost trimis în judecată şi, în acel moment, s-a retras din spaţiul public, lucru pentru care îi mulţumeşte. Dar acum e achitat definitiv şi irevocabil, aşa că trebuie să respectăm drepturile omului.
”Ştiţi foarte bine că domnul Zgonea a fost trimis în judecată. În acel moment, s-a retras din spaţiul public şi îi mulţumesc pentru acest lucru, cum cred că ar trebui să facă orice demnitar. În acest moment, domnul Zgonea este achitat definitiv şi irevocabil”, a declarat preşedintele PSD la Parlament.
"Faptul că la un moment dat domnul Zgonea a fost condamnat în primă instanţă, iar în instanţă când i s-a dat soluţia definitivă a fost achitat... Nu cred, în primul rând, cei care fură şi sunt corupţi să se ducă la puşcărie, dar cred de asemenea că trebuie să respectăm şi drepturile omului”, a spus Ciolacu, citat de News.ro.
Aventura lui Zgonea cu DNA
În ianuarie 2018, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost trimis în judecată de procurorii DNA.
El a fost acuzat că ar fi primit mită peste 62.000 de lei (aproape 13.000 de euro), reprezentând contravaloarea unor excursii și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în Covasna.
Banii au fost primiți pentru a-l ajuta pe consilierul județean PSD din Buzău, Dumitru Dobrică, să o angajeze pe fiica lui, într-o funcţie de conducere în Ministerul pentru Societatea Informaţională.
În urmă cu doi ani, Valeriu Zgonea a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.
Pe 11 februarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti a decis să admită apelul formulat de Valeriu Zgonea împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti şi a hotărât definitiv achitarea fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor.