USR PLUS speră ca Iohannis să-i ceară lui Cîțu să plece. Demisia miniștrilor nu e decisă și „până la anticipate e cale lungă”

USR PLUS speră ca Iohannis să-i ceară lui Cîțu să plece. Demisia miniștrilor nu e decisă și „până la anticipate e cale lungă”

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, speră ca președintele Klaus Iohannis să-i ceară premierului Florin Cîțu să plece din fruntea Guvernului, așa cum cere formațiunea de săptămâna trecută, de când coaliția de guvernare se află în criză.

Declarația lui Moșteanu vine în condițiile în care Iohannis l-a convocat, luni, pe Cîțu la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre criza guvernamentală. Întrevederea are loc la ora 12:00.

„Astăzi este o întâlnire între președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu. Sper ca în urma întâlnirii, președintele să îi ceară lui Florin Cîțu să facă un pas în spate și să se termine criza politică, să ne așezăm la masă cu partenerii, să continuăm ce am început acum 8 luni de zile, cu un nou premier de la PNL. Ar fi o decizie înțeleaptă”, a declarat Moșteanu, luni.

ADVERTISING

În rest, Moșteanu a spus că USR PLUS așteaptă să vadă ce se întâmplă în ședința birourilor permanente reunite (BPR) ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, care au fost convocate pentru luni, de la ora 12:00, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură. Este a treia încercare de a stabilit calendarul moțiunii.

„Dincolo de asta așteptăm să vedem ce se întâmplă la BPR. Fac apel la parlamentari să nu mai boicoteze ședința și să nu obstrucționeze dreptul constituțional al Parlamentului de a depune moțiune de cenzură”, a completat el.

Iohannis trebuia să fie mediator

Tot legat de șeful statului, reprezentantul formațiunii a fost întrebat de criticile aduse USR PLUS de Klaus Iohannis în weekend. Moșteanu a punctat că nu era nevoie de mesaje publice, ci ca președintele ar trebui să-și exercite rolul de mediator.

ADVERTISING

„Din păcate, nu de mesaje publice este nevoie, ci de exercitarea rolului de mediator. Era bine să se întâmple acest lucru miercuri sau joi, când primise revocarea din funcție a lui Stelian Ion. Atunci avea pârghiile să deblocheze situația în care am ajuns, criza în care a aruncat coaliția premierul. Nu știu de ce nu a făcut-o.

Mesajele acelea au fost de activist PNL. Ar fi fost bine să-și exercite rolul de mediator mai bine, ar fi putut să-l facă mai bine”, a apreciat deputatul.

Când demisionează miniștrii USR PLUS?

Referitor la demisia miniștrilor USR PLUS din Executiv, Moșteanu a precizat că o decizie în acest sens va fi luată astăzi în funcție de evoluțiile de pe scena politică.

ADVERTISING

„Va fi o decizie pe parcursul zilei de azi”, a punctat el.

Întrebat de ce anume depinde demisia miniștrilor, Moșteanu a replicat: „Depinde de ficare dintre ei. Va fi o discuție în cursul zilei de azi. Are loc și o întâlnire la Cotroceni. Vom vedea. Poate în al 13-lea ceas, Cîțu va face un pas în spate și vine un nou premier din partea PNL”.

„Cale lungă până la anticipate”

Totodată, referitor la condiția impusă de Marcel Ciolacu, liderul PSD, privind alegerile anticipate, reprezentantul USR PLUS subliniază că „este cale lungă”.

„USR PLUS vrea să-l schime pe premierul Florin Cîțu, care a dovedit că nu poate conduce un Guvern. Dl. Ciolacu să vină și să semneze moțiunea. Primul pas este să-l dăm jos pe Cîțu. E cale lungă până la alegeri anticipate. Vineri zicea ceva (Marcel Ciolacu – n.red.), apoi s-a sucit. El trebuie să explice de ce (s-a răzgândit - n.red.)”, a comentat Moșteanu.

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD este dispus să voteze moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, în Parlament şi că va participa şi la şedinţa Biroului Permanent reunit, dar doar dacă se ajunge la alegeeri anticipate. 

Ca idee, premierul Florin Cîţu a declarat că ar fi o greşeală să ajungem la alegeri anticipate şi că este nevoie de un guvern stabil, în această perioadă.

Rămâne de văzut dacă a treia încercare de stabilire a calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură va avea succes astăzi.

Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23:00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇