Turcia nu poate prelua un nou val de migranți, anunță Erdogan

Turcia nu poate prelua un nou val de migranți, anunță Erdogan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Turcia nu poate suporta povara unui val suplimentar de migranți din Afganistan, i-a spus Recep Tayyip Erdogan cancelarului german Angela Merkel, intr-o convorbire telefonică.

”Un nou val migratoriu este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan şi Iran. Turcia, care a primit deja cinci milioane de refugiaţi, nu poate suporta o povară migratorie suplimentară”, a precizat Erdogan, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, citat de AFP.

Erdogan a criticat, de asemenea, Uniunea Europeană pentru că este ”evazivă” cu privire la cererea Turciei de a revizui un acord semnat în 2016 între Ankara şi Bruxelles pentru a opri afluxul de migranţi.

Semnat după ”criza migratorie” din 2015, acest acord prevede trimiterea ”migranţilor ilegali” din insulele greceşti în Turcia şi asistenţă financiară acordată Turciei pentru primirea refugiaţilor.

Dar Ankara reproşează în mod constant UE că nu respectă pe deplin acest acord, în special în ceea ce priveşte accelerarea procesului de aderare a Turciei la UE şi libera circulaţie a cetăţenilor turci.

Erdogan a apreciat de asemenea că ar fi ”nerealist” ca UE să aibă aşteptări suplimentare din partea Turciei cu privire la primirea migranţilor atât timp cât acordul Turcia-UE nu este pus în aplicare pe deplin.

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a declarat că evacuarea celor care au nevoie de protecţie din Afganistan rămâne ”principala prioritate”.

ADVERTISING

Grecia a ridicat un gard, la granița cu Turcia

Grecia a instalat un gard de 40 de kilometri şi un sistem de supraveghere la graniţa sa cu Turcia, pe fondul îngrijorărilor privind creşterea numărului migranţilor din Afganistan.

Grecia, care a fost în prima linie în criza migranţilor din 2015, când mai mult de 1 milion de oameni au plecat din Orientul Mijlociu, de teama războiului şi din cauza sărăciei, prin Turcia, în Uniunea Europeană, a precizat că ar putea trimite înapoi orice afgan care a ajuns ilegal.

ADVERTISING

Dintre cei care au ajuns în Grecia în timpul crizei migranţilor, mulţi au călătorit mai departe, spre nord, prin Europa, dar aproximativ 60.000 au rămas în ţară.

Anul trecut, Atena a blocat temporar depunerea de aplicaţii pentru azil, după ce Erdogan a spus că Turcia „a deschis porţile” pentru migranţi să călătorească în UE.

Mitsotakis a declarat la acel moment că Grecia a crescut la maxim „gradul de descurajare” la frontiere, cu personal de securitate trimis la graniţa terestră din Evros.

Şi Cipru a construit recent un gard de 11 km pentru a împiedica trecerea migranţilor

ADVERTISING

Afganii refugiaţi și-au schimbat traseul şi România a devenit noua poartă de intrare spre Occident

Citește mai multe despre ce se întâmplă în Afganistan și pozițiile marilor puteri:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇