Surse: Iohannis l-a rechemat pe Dan Mihalache de la Londra ca să-l trimită în Cipru. Lista cu noii ambasadori

Surse: Iohannis l-a rechemat pe Dan Mihalache de la Londra ca să-l trimită în Cipru. Lista cu noii ambasadori

Președintele Klaus Iohannis a rechemat, în ultima vreme, mai mulți ambasadori și urmează să îi numească pe cei noi. SpotMedia.ro a obținut pe surse numele acestor diplomați.

Prin această mișcare, președintele urmărește o schimbare de paradigmă în politica externă.

Pe lista obținută de noi se află atât figuri noi, dar și ambasadori care au fost retrași dintr-o țară doar ca să fie numiți în altă parte.

Din a doua categorie face parte și Dan Mihalache (foto articol), fost ambasador la Londra, care va fi trimis în capitala Ciprului, Nicosia, conform surselor noastre. În capitala Marii Britanii rămâne Daniela Laura Popescu, care a fost numărul doi în ambasadă până acum și va fi promovată.

ADVERTISING

În Rusia, Vasile Soare e înlocuit de Cristian Istrate. Acesta este expert specializat în tematici de securitate, NATO și controlul armamentelor.

Dan Petre, care a condus până de curând Institutul Diplomatic, va fi trimis în Argentina și Paraguay. Fiul lui Zoe Petre, fosta consilieră a lui Emil Constantinescu, este un apropiat al lui Dan Voiculescu și Călin Popescu Tăriceanu.

Ștefan Tinca va pleca ambasador în Turcia. El este diplomat și a fost ambasador în Belgia, fiind numit atunci de Traian Băsescu, dar rechemat de Klaus Iohannis în 2016.

Radu Gabriel Safta, director în MAE încă din timpul guvernării PSD, va fi numit ambasador în Noua Zeelandă. El are o experiență diplomatică anterioară în Africa de Sud.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În Finlanda va fi trimisă Maria Ligor. Diplomat de carieră, ea a fost ministru delegat pentru Relația cu Diaspora în Cabinetul condus de Dacian Cioloș.

Pe listă se mai află și Simona Miculescu, fost consilier prezidențial pe vremea lui Ion Iliescu, care a fost și ambasador al României la ONU. Ea va fi noua reprezentantă a României la UNESCO.

În Serbia merge Silvia Davidoiu, expert specializat în spațiul european – relații bilaterale, care în prezent își desfășoară activitatea în cadrul ambasadei României la Oslo. 

Gabriel Șopandă se mută din Turcia în Ungaria. Este expert specializat în spațiul european și Orientul Mijlociu – relații bilaterale și analiză politică. În plus, deține gradul diplomatic de ministru-plenipotențiar și are câțiva ani buni de experiență diplomatică în spate.

ADVERTISING

În Cehia merge Antoaneta Barta, care din 2017 este director general al Departamentului Relații Bilaterale Europene și Cooperare Regională din Centrala MAE.

Ambasador al Olandei urmează să fie numit Lucian Fătu, care a fost în trecut trimisul României la Vilnius (2001-2004), ambasador la Helsinki (2006-2011) și ambasador la Atena (2013-2019).  În prezent activează în cadrul Direcției Afaceri Instituționale și Relații Externe UE.

Brândușa Predescu se mută din Olanda în Bulgaria, în timp ce Anton Păcurețu ajunge în Bosnia și Herțegovina.

Viorel Ardeleanu, director general al Departamentului de Afaceri Strategice din cadrul MAE din 2016, merge ca ambasador în Muntenegru, Monica Adela Axinte, care ocupă în prezent funcția de director la  Direcția Relațiile cu Republica Moldova, este trimisă în Macedonia de Nord, iar expertul specializat în spațiul estic Daniel Ciobanu ajunge în Uzbekistan.

Răzvan Rotundu se mută din Finlanda în Georgia, în timp ce Maria Ciobanu este numită ambasadorul României în Maroc.

Bogdan Mănoiu, care ocupă în prezent funcția de însărcinat cu afaceri la Ottawa, este promovat ca ambasador în Canada.

Marius Lazurca se mută din Ungaria în Mexic, iar Radu Gabriel Safta, care ocupă în prezent funcția de director general  la Departamentul Afaceri Globale, este trimis în Australia.

Daniela-Mariana Sezonov-Țane, expert în cultura indiană devine ambasador în această țară, iar Dan Bălănescu - în Indonezia.

Noul ambasador în Peru este Camelia Ion-Radu, care deține gradul diplomatic de ministru consilier din 2019. În Uruguay ajunge Ana Voicu, iar Cristina Romilă în Vietnam.

Nicolae Năstase este trimisul României în Senegal, Nineta Bărbulescu devine ambasador în Malaezia, Octavian Șerban în Albania și Mirela Grecu în Iran.

În Liban merge Radu Cătălin Mardare, fost parlamentar PSD, care în perioada 2012-2014 a fost șeful oficiului consular al României la Castellon de la Plana, iar în perioada 2014-2018 a fost consul general la Sevillia, Spania.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇