Va fi interzis TikTok și pe telefoanele politicienilor români? Ce spune ministrul Digitalizării

Va fi interzis TikTok și pe telefoanele politicienilor români? Ce spune ministrul Digitalizării
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja spune că și în România este analizat dacă să fie sau nu interzisă instalarea platformei TikTok pe telefoanele de muncă ale politicienilor, din cauza riscului de atacuri cibernetice.

Până acum SUA, Canada și Danemarca au interzis aplicația TikTok pe dispozitivele mobile care aparțin guvernului și parlamentului, iar Comisia Europeană și Parlamentul European au anunțat marți aceeași decizie.

Și asta pentru că s-a demonstrat că metodele de colectare a datelor pe TikTok pot face utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice.

ADVERTISING

În România, mai mulți parlamentari au conturi pe TikTok. Inclusiv Senatul României are cont pe această platformă.

Burduja a folosit prilejul pentru a saluta decizia CCR în cazul Legii Securității Cibernetice. Amintim că magistrații Curții au respins marți sesizarea în care se susținea că această lege încalcă grav dreptul la viaţă privată al românilor.

„Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituțiile implicate. Dacă nu am avea legea securității cibernetice, dacă ea nu va fi operaționalizată, va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri de CCR realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole.

ADVERTISING

Și știți bine, noi am interzis prin lege antivirusul rusesc și o serie de soluții, am emis un ordin de ministru cred că săptămâna trecută prin care toate instituțiile din România au o listă de furnizori de soluții software care nu sunt agreați și acum au un termen de o lună – două luni în care trebuie să își facă acest inventar și să înlocuiască soluțiile care au fost identificate drept vulnerabile”, le-a spus Burduja jurnaliștilor, potrivit Mediafax.

Ministrul a subliniat însă că o decizie va fi luată doar dacă analiza va arăta motive de îngrijorare și până atunci nu va comenta subiectul, pentru a evita reacții adverse de la partea chineză.

ADVERTISING

„Este o analiză care trebuie făcută cu maximă seriozitate (dacă reprezintă un risc - n.r.). Pe legea Kasperski, așa cum i s-a spus, România a fost între primele state europene care a interzis prin lege autorităților publice să cumpere asemenea soluție. Deci și aici trebuie să analizăm și de îndată ce vom avea o analiză finală vom emite o dispoziție în acest sens. Categoric da, facem o analiză. Vom veni cu un răspuns când analiza va fi finalizată, pentru că nu vrem nici să generăm o reacție adversă dacă nu este cazul în acest moment”, a mai spus ministrul Sebastian Burduja.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇