Siegfried Mureșan: România a absorbit 9,2 miliarde de euro din PNRR, suntem între primele 7 state care au primit și tranșa a doua

Siegfried Mureșan: România a absorbit 9,2 miliarde de euro din PNRR, suntem între primele 7 state care au primit și tranșa a doua
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat că, în total, România a absorbit 9,2 miliarde de euro din PNRR şi suntem între primele şapte state UE care au primit şi tranşa a doua, ceea ce ne plasează în prima parte a clasamentului şi nu printre ţările codaşe.

”Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă spune: avem multe fonduri europene pentru România aproximativ 30 miliarde de euro, dar ei vin la schimb cu anumite reforme care sunt necesare, pentru a întări economia şi a moderniza sistemele publice. De aceea, aceste reforme sunt importante”, a spus eurodeputatul PNL, marţi seara, la Prima News.

ADVERTISING

Despre iminenţa pierderii fondurilor europene, Siegfried Mureşan a spus că ”PNRR funcţionează altfel decât fondurile europene tradiţionale, din bugetul UE, cu care suntem obişnuiţi”.

”La PNRR, de două ori pe an, Guvernul României trebuie să depună cerere de plată la Comisia Europeană, cu reformele îndeplinite şi în funcţie de aceste reforme îndeplinite vom primi câte o tranşă.

România a primit până acum, cu succes, prefinanţarea de 4 miliarde de euro şi două tranşe, între două şi trei miliarde de euro fiecare, în total, România a absorbit 9,2 miliarde de euro.

Suntem în total doar şapte state ale UE care am primit prefinanţarea, prima tranşă şi a doua tranşă. Ca atare, dacă suntem între primele şapte state, din 27 de state, mi se pare că suntem oarecum în prima parte a clasamentului, nu suntem codaşi, nu suntem la retrogradare”, a afirmat Mureşan.

ADVERTISING

Europarlamentarul PNL a precizat că ”situaţia nu este atât de neagră cum pare că o discutăm tot timpul în România”.

”Va trebui să depunem următoarea cerere de plată şi sper să o primim şi pe aceea rambursată cât de curând. În momentul de faţă, sunt doar două state membre ale UE care au avut trei tranşe plătite, Spania şi Italia.

România, alături de şase state, am avut două tranşe, deci stăm destul de bine”, a completat el.

Siegfried Mureşan a precizat că reformele sunt necesare pentru ca tranşele viitoare să fie plătite ca şi primele două.

ADVERTISING

Nu rămânem fără fonduri europene

”Legat de bugetul tradiţional al UE, acolo este o legătură cu reducerea deficitului”, a mai menţionat Siegfried Mureşan, el arătând că România se află în procedură de deficit excesiv din anul 2017, din cauza deficitului mare înregistrat de guvernul din 2016.

”Acum, trebuie să revenim pe partea descendentă a deficitului şi, dacă nu am respecta regulile europene, la finalul unui proces lung, una dintre posibilităţi ar fi şi suspendarea temporară a unor categorii de fonduri europene, dar aceasta este o bombă nucleară, la finalul unui lung proces şi vreau să spun foarte clar, nu se pune problema suspendării fondurilor europene tradiţionale, din bugetul UE, în momentul de faţă.

Trebuie să reducem deficitul, este important să respectăm angajamentele, dar această sperietoare de care s-a discutat şi în România în ultima perioadă este o bombă nucleară pe care sunt convins că Comisia Europeană nu o va folosi în ceea ce priveşte România, în viitorul apropiat. Vreau să spun foarte clar, nu există riscul suspendării fondurilor europene, datorită deficitului din România”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Declaraţiile sale par a fi în contradicţie cu ce spunea premierul Marcel Ciolacu înainte de a adopta pachetul fiscal:

”Dacă Marcel Ciolacu, Guvernul României şi această coaliţie nu ar fi venit cu acest pachet de asumare, România ar fi rămas şi ar fi intrat într-o procedură de blocare a fondurilor europene. 70 de miliarde de euro, În acest moment, pe exerciţiul financiar trecut, care se închide pe 31 decembrie, pe PNRR şi pe cel viitor, sunt 70 de miliarde de euro".

Pe 20 septembrie, acelaşi lucru îl spunea şi ministrul de Finanţe, Marcel Boloş:

”Procedura de deficit excesiv era una corectivă – suntem în perioada în care trebuie să adoptăm măsuri care să ajusteze ţinta de deficit bugetar (…) În caz contrar, pe înţelesul tuturor, înseamnă suspendarea fondurilor europene”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Întrebat despre ce sumă ar fi vorba, Boloş a precizat: ”75 de miliarde de euro pe care nu ne permitem să-i avem suspendaţi”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇