Plenul Senatului a votat proiectul de lege prin care publicitatea la jocuri de noroc va fi restricţionată la radio şi TV.
Legea a trecut de Senat cu 80 de voturi „pentru” şi două abţineri, transmite News.ro.
Iată principalele amendamente adoptate faţă de varianta iniţială care dorea o interdicţie totală a reclamelor:
- Reclamele la casele de pariuri și jocurile de noroc pot rula între orele 23.00 – 06.00;
- Publicitatea outdoor nu poate fi pusă pe panouri mai mari de 30 mp și nu poate prezenta câștigurile;
- În timpul transmisiunilor sportive în direct se permite prezentarea numelor sponsorilor, chiar dacă sunt case de pariuri sau cazinouri. Dar trebuie să existe şi mesajul „Fii responsabil!”;
- Personalități ale vieții publice, culturale, științifice, sportive sau alte persoane, care, datorită celebrității lor, nu pot încuraja activitățile de jocuri de noroc și pariuri sportive (amendament UDMR).
În plus, prin lege, se interzice total reclama şi publicitatea pentru jocuri de noroc, pentru operatorii care nu deţin licenţă de funcţionare.
Legea a fost astfel "relaxată" faţă de varianta iniţială care propunea interdicţii totale, după ce marţi Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL și președintele Senatului, a depus mai multe amendamente care modifică substanțial proiectul original, care fusese susţinut și de o parte a societății civile, care a strâns peste 100.000 de semnături în favoarea inițiativei.
Într-un comunicat transmis marţi, Comunitatea Declic şi-a exprimat nemulţumirea faţă de amendamentele care permit noaptea publicitate TV pentru jocurile de noroc. „Declic” le cere preşedinţilor PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, să explice public votul senatorilor celor două partide care au „îngropat” proiectul de lege care ar fi putut interzice reclamele la pariuri sportive şi jocuri de noroc.
În plus, amendamentul care interzice vedetelor, inclusiv cele sportive, să mai promoveze pariuri sportive, ar fi neconstituțional, după cum atrage atenția fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.
Senatul este prima cameră sesizată, iar decizia finală pe această lege aparţine Camerei Deputaţilor.