Șeful Comisiei de muncă a Senatului, în fața pensiilor speciale pentru aleșii locali: Să tăiem ce nu există nu rezolvă problema. PSD, UDMR şi AUR au votat la fel

Șeful Comisiei de muncă a Senatului, în fața pensiilor speciale pentru aleșii locali: Să tăiem ce nu există nu rezolvă problema. PSD, UDMR şi AUR au votat la fel
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia de muncă a Senatului a acordat, miercuri, raport de respingere propunerii legislative a USR PLUS de abrogare a Legii privind pensiile speciale ale aleşilor locali.

Raportul de respingere a propunerii legislative pentru abrogarea art. 210 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ a întrunit, în comisie, 7 şapte voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi două abţineri. Senatorii USR au fost singurii care au votat în favoarea eliminării pensiilor speciale ale aleşilor locali, în timp ce senatorii PSD, UDMR şi AUR au votat împotrivă, iar senatorii PNL prezenţi s-au abţinut.

ADVERTISING

Potrivit art. 210 din OUG 57/2019, se acordă o pensie specială persoanelor care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean sau vicepreşedinte al consiliului judeţean. Prevederea trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar a fost prorogată de mai multe ori.

USR a propus abrogarea acestui act normativ, pentru că "persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale nu fac parte dintr-o categoric socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să beneficieze de acordarea unor venituri suplimentare, prin derogare de la principiul contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale de stat".

ADVERTISING

”Vorbim foarte clar de pensii speciale care, dacă ar intra în plată, ar produce o pagubă de peste 600 de milioane de lei, pe an, asta înseamnă 120 de milioane de euro pe an”, a spus deputatul USR Simona Spătaru.

Preşedintele Comisiei de muncă a Senatului, Ion Rotaru (PSD), s-a pronunţat împotriva propunerii legislative iniţiate de parlamentari USR şi a explicat că trebuie găsită o soluţie "echilibrată" pentru toţi pensionarii.

"Să tăiem astăzi ceea ce nu există şi nu funcţionează, cred că nu ar rezolva problema", a spus Rotaru.

ADVERTISING

Propunerea legislativă va fi dezbătută de plenul Senatului, for decizional în acest caz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇