În două săptămâni, la Budapesta, va avea loc o reuniune neoficială, unde se va decide când intrăm în Schengen şi cu graniţele terestre.
La întâlnirea cerută de Guvernul Viktor Orban (un susţinător fervent al intrării noastre în Schengen) vor participa miniștrii de Interne din România, Bulgaria, Ungaria și Austria, pentru discuții preliminare legate de data la care ar urma să aibă loc aderarea completă pentru noi şi vecinii de la sud.
La reuniunea din 22 noiembrie se va discuta un posibil acord, iar ulterior, pe 12 decembrie 2024, la întâlnirea oficială JAI de la Bruxelles, acest acord ar urma să fie anunțat oficial, susţin surse citate Europa Liberă.
Ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, a confirmat pentru presa locală că va merge la summit-ul de la Budapesta.
Magnus Brunner, propus de Austria drept comisar pentru Afaceri Interne, a declarat marți seara că România și Bulgaria vor adera cât mai rapid posibil.
„Deși doar parțial, România și Bulgaria sunt deja în spațiul Schengen. Dialogul între Austria, România și Bulgaria este foarte bun, iar discuțiile continuă. Sunt convins că acest dialog va duce la o aderare deplină a celor două state cât mai curând posibil”, a spus Brunner, la audierile din Parlamentul European privind ocuparea funcției de comisar european.
La Bucureşti, aderarea e dată deja ca sigură.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în 17 octombrie, că anul acesta România va intra în Schengen şi cu graniţele terestre. „Am rezolvat Schengen-ul, după un eşec a fostului prim-ministru, maritim şi terestru, şi până la sfârşitul anului o să închidem şi terestru”, a declarat Ciolacu.
Întrebat dacă are garanţia acestui rezultat, Ciolacu a afirmat: „Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine”.
Prim-ministrul a spus că are „mai multe informaţii”, care îi permit să facă aceste afirmaţii, dar a precizat că nu vrea să intre „mai mult în detalii”.
La o zi după, şi şeful Senatului, Nicolae Ciucă, a spus că "există perspective foarte bune pentru ca această decizie să fie anunţată într-un Consiliu JAI. Consiliul este în decembrie".
Dar să nu uităm că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă candidează la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.
Comunicatul oficial al JAI din octombrie precizează că România și Bulgaria și-au prezentat măsurile puse în aplicare pentru a-și proteja frontierele, dar ridicarea controalelor la granițele terestre va necesita o altă decizie a Consiliului. Practic, nu aveam atunci niciun semnal pozitiv şi nu era avansată nicio dată.
Cel care se opune în continuare este ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, care spune că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în Schengen. "Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner.