Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi seară, că anul acesta România va intra în Schengen şi cu graniţele terestre.
„Am rezolvat Schengen-ul, după un eşec a fostului prim-ministru, maritim şi terestru, şi până la sfârşitul anului o să închidem şi terestru”, a declarat, joi seară, la România TV, premierul Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă are garanţia acestui rezultat, Ciolacu a afirmat: „Anul acesta România va intra în Schengen terestru. Cu certitudine”.
Prim-ministrul a spus că are „mai multe informaţii”, care îi permit să facă aceste afirmaţii, dar a precizat că nu vrea să intre „mai mult în detalii”.
„Atât eu, cât şi ministrul de Interne, cât şi ministra de Externe, am avut un dialog bun cu partenerii noştri în cadrul Uniunii Europene, austrieci”, a adăugat Ciolacu.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, în legătură cu aderarea completă la Spaţiul Schengen, că autorităţile române se „luptă cu ghearele şi cu dinţii în această direcţie” ca şi cum ar fi şanse pentru îndeplinirea acestui obiectiv până la 31 decembrie.
El a explicat că tratatul Schengen prevede că după ce sunt îndeplinite criteriile tehnice, va exista o decizie politică. Predoiu a adăugat că nu a citit nicio nemulţumire în ultimul an şi jumătate în legătură cu modul în care România îşi protejează frontiera.
În data de 31 martie 2024, România a devenit Stat membru Schengen. Astfel, controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) şi maritime (porturi la Marea Neagră) s-au eliminat, iar persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepţia Cipru şi Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră.
În continuare, există verificări la frontierele terestre.
Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum şi Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.