Scandalul pe prag: Predoiu a propus abuzul în serviciu fără sumă minimă, pentru că deciziile CCR nu sunt "lămurite"

Scandalul pe prag: Predoiu a propus abuzul în serviciu fără sumă minimă, pentru că deciziile CCR nu sunt "lămurite"

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că Guvernul a plecat în proiectul său cu varianta de abuz în serviciu fără prag, ţinând cont şi de exigenţele pentru funcţia publică, din perspectiva integrităţii şi de dreptul comparat. În plus, deciziile CCR nu au lămurit problema.

”Cum am spus în nenumărate rânduri, Guvernul a plecat în proiectul său cu varianta fără prag, ţinând cont şi de exigenţele pentru funcţia publică, din perspectiva integrităţii şi de dreptul comparat, dar şi de faptul că, în deciziile CCR, problema e rămasă nelămurită, până la capăt.

ADVERTISING

Obligaţia de a pune un prag nu este menţionată în dispozitiv, de aici a plecat şi toată controversa care datează de ani de zile.

Deciziile sunt vechi de 5 sau 7 ani de zile şi nici până acum nu a fost lămurită, nici în doctrină, nici în jurisprudenţa Curţii”, a spus ministrul la Parlament, înainte de votul pe proiectul de lege. 

Cătălin Predoiu a precizat că CCR vorbeşte de obligaţii în considerente, nu în dispozitiv, de aici este şi toată dilema.

”Până la urmă, este vorba de o opţiune pe care fiecare legiuitor, de la ţară la ţară, poată să o adopte. În statele membre UE, opţiunea a fost, în general, în cvasi-majoritatea cazurilor  (..) au legiferat variante fără prag.

ADVERTISING

În final, după dezbateri şi politice şi tehnice, în comisiile juridice, în mod democratic şi transparent, Parlamentul votează pentru o..... Decizia finală este aceea fără prag şi este o decizie a Parlamentului aşa cum în orice ţară Parlamentul are opţiuni. Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul fără prag, de la început”, a completat el. 

ADVERTISING

Ieri, Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor a votat pentru retragerea tuturor amendamentelor formulate de către coaliţie, printre care s-a numărat şi pragul pentru abuzul în serviciu (adoptat la Senat în valoare de 250.000 de lei).

Practic, s-a votat varianta de lege venită de la Guvern, care nu precizează un prag minim de la care abuzul în serviciu devine infracţiune.

Amintim că CCR a cerut ca infracţiunea de abuz în serviciu să aibă un prag minim. Senatul a adoptat săptămâna trecută un prag de 250.000 de lei (mai mare chiar şi decât cel din OUG 13). După ce a ieşit scandal, ministrul Cătălin Predoiu a promis un prag mai mic, de 9.000 de lei. Dar iată că până la urmă pragul a dispărut complet, ceea ce aduce un nou risc de neconstituţionalitate.

Camera Deputaţilor va adopta azi, decizional, proiectul Codului Penal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇