România și traficul de persoane: Bode îi ridică osanale lui Ciucă, Raportul SUA spune altceva

România și traficul de persoane: Bode îi ridică osanale lui Ciucă, Raportul SUA spune altceva

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat marţi că, potrivit Raportului anual privind traficul de persoane publicat de Departamentul de Stat al SUA, România nu mai figurează pe lista de supraveghere. Chiar dacă este un pas important înainte, e de precizat că Raportul precizează că mai avem cale lungă până să îndeplinim „standardele minime” pentru ca acest fenomen să fie eradicat.

Potrivit Raportului, România se află acum în Pilonul 2, alături de state ca Ucraina, Ungaria, Turcia, Grecia, Polonia Italia sau Danemarca, fiind scoasă de pe „Lista de supraveghere” (Tier 2 Watch List) unde s-a aflat până în prezent.

ADVERTISING

Ministrul de Interne a lăudat pe Facebook progresul, spunând că meritele sunt ale Guvernului.

„Veşti foarte bune pentru România în urma publicării Raportului anual privind traficul de persoane de către Departamentul de Stat al SUA. Mă bucur să constat că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere. Raportul Departamentului de Stat conturează o imagine favorabilă a activităţilor anti-trafic şi evidenţiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an", a scris Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISING

El susține că sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcţional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate.

„Nu am vrut să cred nicio clipă în scenariul în care România ar fi fost retrogradată, deoarece avem structuri, legislaţie, strategii, planuri de acţiune şi linii de finanţare dedicate pe care am început deja să le utilizăm mai eficient şi mai aplicat în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

Eforturile noastre din ultimul an nu au vizat doar să răspundă recomandărilor Departamentului de Stat, ci sunt o expresie a angajamentului evident al României pentru combaterea acestui flagel. Lupta anti-trafic presupune efortul conjugat al mai multor instituţii şi cu siguranţă ne vom concentra în continuare pe remedierea aspectelor pe care trebuie să le îmbunătăţim", a precizat ministrul de Interne.

ADVERTISING

Lucian Bode a arătat că o decizie deosebit de importantă în acest sens a fost preluarea la nivelul Cancelariei prim-ministrului a Comitetului de monitorizare a eforturilor anti-trafic.

„Înţelegând importanţa acestui dosar, sprijinul oferit de către prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost esenţial în ceea ce priveşte coordonarea tuturor măsurilor implementate, respectiv activităţilor realizate pe parcursul anului trecut", a afirmat Bode.

Ministrul vorbește de punctele unde americanii au notat progrese.

„Raportul din acest an oferă o imagine clară cu privire la progresele pe care România le-a făcut în ultimul an, în special în ceea ce priveşte creşterea numărului de investigaţii penale, creşterea numărului de condamnări a traficanţilor, adoptarea legislaţiei pentru protecţia categoriile de persoane vulnerabile şi defavorizate. Pe lângă aceste aspecte, pe domeniul de competenţă al MAI cooperarea poliţienească internaţională a fost foarte apreciată, precum şi sesiunile de formare a personalului MAI, derulate inclusiv cu partea americană”, a mai transmis șeful MAI.

Ceea ce spune Bode este adevărat, însă e de precizat că în cazul României raportul începe cu următoarea frază: „Guvernul României nu îndeplinește întru totul standardele minime pentru eliminarea traficului, dar face eforturi semnificative pentru asta”.

Ce nu menționează ministrul sunt cele 4 pagini de recomandări din Raport pentru autoritățile din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇