Partidul REPER solicită preşedintelui Klaus Iohannis desecretizarea informaţiilor legate de alegerile parlamentare similar celor referitoare la alegerile prezidenţiale, date fiind informaţiile din spaţiul public privind ingerinţele mai multor actori statali în procesul democratic din România.
Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică, REPER susține că „există toate premisele de afectare a corectitudinii întregului proces electoral”, având în vedere contextul de război cibernetic şi riscurile asociate pentru securitatea naţională, hotărârea CCR privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale şi documentele declasificate care evidenţiază posibile legături între anumite partide politice şi candidatul Călin Georgescu.
REPER solicită acces la aceste informaţii, „de maxim interes public", inclusiv cu privire la Partidul Oamenilor Tineri, menţionat în documentele declasificate de CSAT, se arată în comunicat.
În acest context, copreşedintele REPER Ramona Strugariu cere „transparenţă maximă şi clarificări urgente".
„Nu ne permitem să nu ştim adevărul întreg. Un stat în care alegătorii români sunt privaţi de informaţii esenţiale despre influenţele externe sau interne care ar fi putut afecta procesul electoral nu este un stat democratic.
Cerem transparenţă maximă şi clarificări urgente, precum şi colectarea de informaţii suplimentare, din partea CSAT, pentru a ne asigura că votul cetăţenilor nu a fost alterat.
Dacă instituţiile statului vor trece cu tancul peste dimensiunea parlamentară a acestor alegeri, direct influenţate de rezultatul turului I şi de un război hibrid, le dau bani din buzunarul public - subvenţie, tribună şi imunitate parlamentară unor voci care vor multiplica la nesfârşit discursul urii, al ieşirii din Europa, al radicalismului, al legionarismului, al vânătorii de vrăjitoare pe criterii de apartenenţă la o comunitate, de orice fel. Din banii noştri.
Iar data viitoare nu va mai fi 65% -35%, indiferent dacă ajungem la termen cu alegerile, sau nu. Va fi invers. Şi chiar vom pierde UE, NATO, democraţia, siguranţa. Nici acum nu este sigur pentru câtă vreme şi cum le putem apăra", a afirmat Ramona Strugariu, citată în comunicat.
Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, a punctat că România nu îşi poate permite incertitudini cu privire la integritatea procesului electoral.
„Este obligaţia noastră să apărăm democraţia şi dreptul fundamental al românilor de a vota în condiţii corecte.
Solicităm desecretizarea tuturor informaţiilor relevante şi luarea unor măsuri ferme pentru a preveni orice încălcare a integrităţii procesului electoral. România nu îşi poate permite incertitudini în această privinţă", a punctat Pîslaru.
Până acum, BEC a respins, sâmbătă, solicitările de anulare a alegerilor parlamentare, dar și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea partidului DREPT de anulare a alegerilor parlamentare.
Săptămâna aceasta, Klaus Iohannis a desecretizat documentele din CSAT referitoare la primul tur al alegerilor prezidențiale și evoluția șocantă a lui Călin Georgescu în preferințele alegătorilor.