Reacția lui Marcel Ciolacu după ce a aflat la cât a ajuns inflația. Pregătește un nou set de măsuri

Reacția lui Marcel Ciolacu după ce a aflat la cât a ajuns inflația. Pregătește un nou set de măsuri

Reacția premierului Marcel Ciolacu nu a întârziat să apară, după ce Institutul Național de Statistică a publicat, azi, rata anuală a inflației. Ciolacu a anunțat și un nou pachet de măsuri, care-i vor viza pe toți românii.

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat, în această dimineață, că rata inflației anuale a scăzut, în luna noiembrie la 6,7%, de la 8,1%, cât era în octombrie. Scăderea a intervenit în condiţiile în care produsele alimentare s-au scumpit cu 6,84%, cele nealimentare cu 5,08%, iar serviciile cu 11,18%, potrivit unui comunicat al INS.

ADVERTISING

După publicarea raportului de către INS, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în opinia sa, și-a făcut datoria și că este mulțumit de actualul nivel al inflației.  

„De la 16,8%, la 6,7%! Aceasta este evoluția inflației în ultimul an! Când am preluat mandatul de premier, am promis că voi lucra împreună cu BNR, astfel încât să ducem inflația la o singură cifră până la sfârșitul anului. INS confirmă astăzi că inflația continuă să scadă”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, premierul spune că va lansa și în 2024 noi pachete de măsuri pentru a menține puterea de cumpărare în rândul populației cu venituri mici.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu am fi plafonat prețurile la energie și gaze și nu am fi limitat adaosul comercial la 21 de categorii de alimente de bază. Și în bugetul pentru 2024 vom continua măsurile pentru refacerea puterii de cumpărare a populației, în special pentru cei cu venituri mici și medii”, a conchis premierul Marcel Ciolacu.

De la 16,8%, la 6,7% ! Aceasta este evoluția inflației în ultimul an! Când am preluat mandatul de premier am promis că...

Publicată de Marcel Ciolacu pe Miercuri, 13 decembrie 2023

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

La categoria produselor alimentare, peștele proaspăt rămâne în topul scumpirilor din ultimul an, cu o creștere a prețului de 16,13%, urmat de pește și conserve din pește, cu 15,52%, şi conserve și alte produse din pește, 14,23%, potrivit raportului asupra inflației, publicat de INS.

ADVERTISING

De asemenea, berea s-a scumpit în ultimul an cu 16,17%, iar prețul vinului a crescut cu 9,76%, în ultimele 12 luni, potrivit sursei citate.

Dintre produsele nealimentare, detergenții au înregistrat cea mai mare scumpire, de 23,58%, informează INS.

BNR își menține prognoza de inflație

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în august 2023 o inflaţie de 7,5% pentru finalul anului 2023 şi 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.

De asemenea, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să coboare la 6,8% la sfârşitul trimestrul II al anului viitor, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, publicat luna trecută.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇