Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), care pare să vizeze doar cazuri motivate politic, continuă să funcţioneze, menţionează un raport al Departamentului de Stat al SUA referitor la climatul investiţional din România.
”Parchetul special instituit de guvernul anterior pentru a ancheta şi condamna judecători şi procurori, care pare să vizeze doar cazuri motivate politic, continuă încă să funcţioneze”, se arată în raport.
De asemenea, documentul consemnează că raportul de activitate al DNA pe 2020 indică faptul că eşecul de a corecta cadrul legislativ prin includerea deciziilor Curţii Constituţionale a avut impact negativ asupra eficienţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Raportul Departamentului de Stat menţionează şi că lupta anticorupţie a suferit un regres în perioada 2017 - 2019, din cauza unei campanii concertate din perioada guvernului anterior destinată slăbirii eforturilor anticorupţie, a cadrului legislativ penal şi juridic şi a independenţei justiţiei. Actualul Guvern a început să recupereze, dar acest efort va necesita timp pentru a avea efecte depline.
De asemenea, actualul Guvern a reluat eforturile pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor de Justiţie, menţionează raportul.
Companiile străine care desfăşoară activităţi de comerţ sau investiţii în România îşi expimă adesea îngrijorarea cu privire la lipsa de experienţă a instanţelor în probleme comerciale.
Nu există tribunale comerciale specializate, dar există instanţe civile. Judecătorii au în general o experienţă limitată în funcţionarea unei economii de piaţă, drepturile de proprietate intelectuală sau aplicarea legislaţiei comerciale româneşti sau a celei referitoare la concurenţă.
”Inconsecvenţa şi lipsa de predictibilitate în jurisprudenţa instanţelor sau în interpretarea legilor rămân o preocupare majoră pentru investitorii străini şi locali şi pentru societate în ansamblu”, consideră Departamentul de stat, care face referire la apelurile îndelungate faţă de deciziile instanţelor, precum şi eşecul în implementarea acestor decizii.
Citește și: