Rafila admite că a fost "o eroare" în "decretul" privind eliberarea de antibiotice fără rețetă. USR cere să fie demis

Rafila admite că a fost "o eroare" în "decretul" privind eliberarea de antibiotice fără rețetă. USR cere să fie demis
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că ordinul referitor la eliberarea de antibiotice fără reţetă a fost greșit și spune că eroarea a fost corectată.

Inițial, termenul anunțat era de 72 de ore, iar ulterior MS l-a restrâns la 48 de ore.

"Există doar antibiotice de primă linie care pot fi eliberate ca doză de urgență. 48 de ore e timp suficient, vineri și luni oricine se poate duce la medicul de familie sau la specialist pentru rețetă.

Decretul nu presupune că nu mai trebuie să mergem ulterior la medic, un tratament de două zile este insuficient și trebuie să mergi la medic.

ADVERTISING

Am avut de la început în vedere această durată de 48 de ore, a fost o eroare în redactarea ordinului, am corectat.

Consumul de antibiotice în România e mare, suntem de mulți ani în primele locuri în acest sens, alături de Grecia, Cipru și Italia.

Problema e legată de apariția bacteriilor multirezistente. Nu e o problemă legată de organismul nostru, ci de bacterie. Oamenii trebuie să știe că trebuie să ia medicamentele rațional", a spus ministrul Rafila, la Digi24.

Întrebat cum se poate verifica dacă o persoană nu va merge în mai multe farmacii ca să ia doza de urgență, Rafila a răspuns că nu crede că cineva va face asta: "Nu poți fi sigur, vom construi o bază de date, vom trece de la acest sistem bazat pe activitatea manuală la unul electronic care să genereze rapoarte imediate și să prevină eliberarea repetată a unui antibiotic."

ADVERTISING

USR îi cere demiterea

În acest context, USR îi solicită premierului Ciolacu "să nu mai ţină la conducerea Ministerului Sănătăţii o persoană care şi-a dovedit de prea multe ori incompetenţa şi dezinteresul".

„Ce se întâmplă cu o idee bună în mâinile unui incompetent cu fumuri? Se alege praful.

După 7 zile de haos, Rafila a ieşit astăzi şi a spus că a greşit «decretul».

Fiul şefului Securităţii din Arad, Rafila e obişnuit cu limbajul de pe vremea lui Ceauşescu. Ai greşit epoca, Rafila, şi România este blestemată să aibă la Ministerul Sănătăţii nu doar pe cel mai leneş ministru al Sănătăţii din istorie, ci şi pe cel mai incompetent!

ADVERTISING

Cum a ajuns Rafila profesor în microbiologie, dacă a greşit un ordin care privea, pur teoretic, singurul domeniu unde ar trebui să priceapă ceva? Şi cine poate emite un «decret» să scăpăm de Rafila?”, spune deputatul USR Emanuel Ungureanu, citat într-un comunicat al partidului.

Înainte de publicarea ordinului de ministru, Alexandru Rafila a avut o singură consultare cu reprezentanţii farmaciştilor şi practicienilor, dar nu a ţinut cont de solicitările şi sugestiile acestora.

În plus, ministerul condus de Rafila a întârziat în a lua măsuri ferme împotriva antibiorezistenţei şi a abuzului de antibiotic, în condiţiile în care România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene.

„Bacteriile multirezistente, infecţiile de care oamenii mor în spitale sunt şi consecinţa utilizării fără discernământ a antibioticelor.

Sunt şi medici care prescriu «de siguranţă», sunt şi pacienţi convinşi că pentru orice răceală trebuie antibiotic. Rolul autorităţii medicale, al ministerului, este de a interveni eficient şi credibil, nu cu bâlbe şi erori materiale. Sunt multe alte lucruri de făcut pentru limitarea antibiorezistenţei şi a infecţiilor asociate actului medical. Mult prea multe pentru un ministru care parcă a abandonat totul: spitale, vaccinare, investiţii, finanţare”, a precizat şi medicul Adrian Wiener, deputat USR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇