Proiect USR: Școlile, obligate să afișeze pe site autorizațiile de securitate la incendiu și sanitară

Proiect USR: Școlile, obligate să afișeze pe site autorizațiile de securitate la incendiu și sanitară

Şcolile vor fi obligate să facă publice, pe site-ul propriu, autorizaţia de securitate la incendiu şi autorizaţia sanitară de funcţionare, dacă ele există, precum şi Regulamentul de ordine interioară, potrivit unui proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari USR. În acest fel, toţi părinţii vor putea şti în ce condiţii învaţă copilul lor, cât de protejaţi sunt elevii şi profesorii.

”Primul pas în rezolvarea unei probleme este recunoaşterea faptului că ea există. Legea învăţământului preuniversitar ascunde problemele grave de infrastructură şi securitate ale şcolilor din România. Impresia generală este că sunt aspecte neimportante de care mai nimeni nu e interesat şi tocmai această aparentă nepăsare devine un factor care întreţine pericolul şi îl lasă să se amplifice.

ADVERTISING

Dacă această lege va ajunge la promulgare, imaginea şcolii româneşti se va impune ca aceea a unei instituţii preocupate cu adevărat de siguranţă”, declară deputatul USR Andrei Miftode, co-iniţiator al proiectului de lege.

Potrivit USR, pe legislaţia actuală, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare revine primăriei în cazul unităţilor de învăţământ de stat. În cazul unităţilor particulare sau confesionale, obligaţia legală revine acestora.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Totuşi, mii de şcoli funcţionează fără să aibă ambele autorizaţii şi fără ca beneficiarii actului de educaţie să ştie acest lucru. Proiectul USR propune modificarea Legii învăţământului preuniversitar în sensul introducerii obligaţiei ca unităţile şcolare să afişeze pe site-urile proprii cele două autorizaţii. Dacă acestea nu există, şcolile vor fi obligate să aducă acest fapt la cunoştinţa publicului”, arată formaţiunea. 

”Obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar cade corect în sarcina autorităţilor locale.

ADVERTISING

Dar şcolile continuă să funcţioneze şi fără ele, iar părinţii nu ştiu în ce situaţie se află şcoala copilului lor.

Este un gest de minim respect faţă de oameni publicarea acestor autorizaţii, dacă ele există sau, dimpotrivă, menţionarea faptului că şcoala e într-o situaţie mai dificilă, dacă nu îndeplineşte anumite standarde”, precizează senatorul USR Irineu Darău, co-iniţiator al proiectului.

Tot pe site-ul şcolii va trebui publicat, potrivit proiectului USR, Regulamentul de ordine interioară, iar la intrarea în unitatea de învăţământ va trebui afişat vizibil Regulamentul de acces pentru persoane din afara şcolii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇