Demisia lui Florin Roman din fruntea Ministerului Cercetării și Digitalizării, după ce a și-a trecut în CV studii pe care nu le are și lucrări pe care nu le-a scris, a apărut în presa străină.
Agenția americană de presă Associated Press a relatat pe larg subiectul și a evidențiat că demisia vine după anchetele jurnalistice ale colegilor de la Libertatea.
Jurnaliștii americani relatează că Roman a susținut că pleacă din funcție, după mai puțin de o lună de mandat, pentru a nu afecta imaginea premierului Nicolae Ciucă, acuzând o campanie de denigrare împotriva sa.
Agenția arată că jurnaliștii au dezvăluit că Florin Roman a plagiat disertația de master susţinută la Facultatea de Psihologie a Universităţii Titu Maiorescu, în 2012, dar a și trecut în CV că a absolvit studiile Universității Babeș-Bolyai din Cluj, lucru contrazis public chiar de rector.
AP amintește în context că numeroși politicieni români care au ocupat funcții importante au fost acuzați de plagiat în ultimii ani. Agenția de presă o menționează pe Emilia Șercan, care spune că plagiatele sunt călcâiul lui Ahile al politicienilor români.
”Vești proaste pentru politicieni. Dacă averile vă sunt puse la adăpost, disertațiile sunt pe raft”, a scris Șercan.
Publicația îl citează și pe Dacian Cioloș, care a declarat că ”Florin Roman nu este o victimă, ci un exponent al clasei politice românești care a distrus ce avea România mai bun”, adăugând că astfel de persoane care își falsifică CV-urile îi împidică pe cei competenți și onești să intre în politică.
Associated Press încheie articolul cu o statistică ce nu ne face cinste: ”România, o țară din Uniunea Europeană cu 19 milioane de locuitori, e pe locul 69 din 180 în Indicele de Percepție a Corupției realizat de Transparency International”.
Știrea AP a fost preluată și de alte publicații importante, cum ar fi The Guardian sau Washington Post.