Politico: A venit momentul ca Orban să fie pedepsit, spune viitorul cancelar al Germaniei

Politico: A venit momentul ca Orban să fie pedepsit, spune viitorul cancelar al Germaniei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Friedrich Merz, viitorul cancelar al Germaniei, cere Uniunii Europene să adopte măsuri mai ferme față de țările care încalcă principii fundamentale ale UE, făcând o referire subtilă la Ungaria lui Viktor Orban.

Merz dorește ca blocul european să rețină fonduri și să suspende drepturile de vot pentru statele care nu respectă normele democratice.

În mod implicit, Merz se referă la Ungaria, acuzată de ani de zile de subminarea democrației, restrângerea libertății presei și afectarea independenței justiției, scrie Politico.

Coaliția lui Merz cere UE sancțiuni împotriva lui Viktor Orban și Ungariei

Conform unui proiect de acord de coaliție obținut de Politico, conservatorii viitorului cancelar Friedrich Merz și Partidul Social Democrat (SPD) au convenit să ceară UE să rețină fonduri și să suspende dreptul de vot pentru țările care încalcă principii fundamentale, precum statul de drept.

Partidele germane care acum negociază formarea unei coaliții și trebuie să ajungă la un acord privind principiile fundamentale, înainte de a prelua oficial funcțiile.

Printre acordurile provizorii, care abordează subiecte precum politica de migrație, eliminarea cărbunelui și cheltuielile sociale, se află și cel pentru a presa Uniunea Europeană să acționeze împotriva unor țări precum Ungaria.

„Instrumentele existente de protecție, de la reținerea fondurilor UE până la suspendarea drepturilor de apartenență, precum drepturilor de vot în Consiliul UE, trebuie aplicate mult mai consecvent decât până acum”, au scris negociatorii din blocul conservator al lui Merz și SPD, în proiectul de acord de coaliție privind politica europeană.

Triunghiul Weimar

Un alt punct de tensiune între UE și guvernul Ungariei a fost apropierea lui Orbán de Moscova, Budapesta recurgând frecvent la dreptul său de veto pentru a bloca sancțiunile împotriva oligarhilor și liderilor militari ruși.

Pentru a ocoli acest drept de veto, viitorul guvern german intenționează să „susțină extinderea votului cu majoritate calificată în Consiliul UE, în special în domenii ale Politicii Externe și de Securitate Comune (CFSP), cum ar fi impunerea de sancțiuni”. Astfel, deciziile ar putea fi luate fără aprobarea Ungariei.

Negociatorii coaliției vor să adopte un rol mai activ pe scena europeană, folosind Triunghiul Weimar, o alianță între Franța, Germania și Polonia, pentru a modela politica UE.

Sub guvernul anterior al SPD condus de Olaf Scholz, relațiile Germaniei cu Franța și Polonia s-au deteriorat, scrie sursa citată.

„În Triunghiul Weimar, vom căuta o coordonare strânsă pe toate problemele relevante de politică europeană, pentru a acționa mai unit în slujba UE ca un întreg”, se arată în proiectul de acord.

Conservatorii lui Merz doresc să rezolve problema abținerii Germaniei de la voturile importante din UE, cunoscută ca „votul german.” De obicei, Germania se abține când ministerele sunt în dezacord asupra politicii UE. Merz promite că sub conducerea sa nu vor exista astfel de abțineri pentru deciziile esențiale.

Totuși, există diferențe între conservatori și SPD legat de modul cum să fie gestionat acest lucru. Conservatorii vor ca Merz să coordoneze pozițiile de la început, în timp ce SPD preferă principiul interministerial.

Coaliția ar putea semna acordul final la jumătatea lunii aprilie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇