Pentru prima dată în 25 de ani, Norvegia ia în calcul deblocarea fondului suveran de 1,8 trilioane de dolari, care ar putea deveni un jucător major în sectorul apărării.
Până acum, acest fond, alimentat din veniturile petroliere ale țării, a fost sub interdicția strictă de a investi în companii care produc elemente pentru arme nucleare sau cu dispersie, precum Boeing, Lockheed Martin sau Airbus.
În contextul creșterii tensiunilor internaționale, partidele de opoziție din Norvegia, în frunte cu liderul conservator Erna Solberg, propun eliminarea acestei interdicții „nebunești” în fața noilor provocări de securitate.
Fondul de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume
În anii 2000 parlamentul țării a impus reguli etice care interzic deținerea de acțiuni în grupuri ce produc piese pentru arme nucleare sau cu dispersie.
Acum, pe fondul creșterilor tensiunilor internaționale și dependența Norvegiei de protecția nucleară NATO, partidele de opoziție au ajuns să conteste această regulă.
Norvegia ar trebui să renunțe la interdicția care împiedică fondul său suveran de investiții – cel mai mare din lume – să investească în companii de apărare precum Boeing, Airbus, Lockheed Martin și Honeywell, au declarat pentru Financial Times reprezentanți din principalele partide din opoziție.
Erna Solberg, fost prim-ministru și actual lider al Partidului Conservator, a declarat că este „ironic” faptul că Norvegia are reguli care exclud companiile producătoare de arme nucleare.
„Avem restricții astăzi care împiedică fondul suveran să investească în industria apărării. Le vom elimina”, a spus ea.
„Este complet nebunesc!” a declarat fostul premier, susținând că Norvegia cumpără echipamente de la aceste companii, dar nu le poate susține financiar.
Dacă opoziția câștigă alegerile din septembrie, fondul norvegian ar putea deveni un actor major în industria apărării globale.
„Este ipocrit. Suntem membri NATO, depindem foarte mult de securitatea pe care ne-o oferă SUA. Cumpărăm echipamente de la aceleași companii, dar nu putem investi în ele”, a declarat și deputatul progresist Hans Andreas Limi.
Fondul suveran norvegian, cel mai mare din lume, deține în medie 1,5% din totalul acţiunilor fiecărei companii listate din lume și 2,5% în cazul celor europene.
În prezent, presiunea asupra guvernului norvegian și asupra ministrului său de Finanțe, Jens Stoltenberg, este tot mai mare. Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, a subliniat necesitatea de a adapta politica Norvegiei la realitățile actuale, în timp ce guvernatorul băncii centrale a Norvegiei, care administrează fondul, a indicat că țara trebuie să fie deschisă la schimbarea normelor etice, având în vedere noile provocări de securitate.
D.D.