Parlamentul a aprobat, miercuri, înființarea a două comisii de anchetă pentru a investiga cheltuielile președintelui Klaus Iohannis și pentru afacerea Nordis.
Pentru anchetarea cheltuielilor efectuate de și pentru Administrația Prezidențială au votat favorabil 258 de parlamentari, în timp ce doi au fost împotrivă.
Pentru constituirea unei comisii de anchetă pentru investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis, au votat 256 „pentru” și doi parlamentari împotrivă.
Prima comisie are ca obiective, printre altele, identificarea motivelor care au dus la secretizarea documentelor cu privire la cheltuielile Administrației Prezidențiale, determinarea sumelor achitate de Președenție în vederea închirierii de avioane private de lux, a sumelor cheltuite pentru plata cazării în străinătate în condiții deosebite - premium, cheltuielile făcute pentru renovarea vilei Lac 3 și a celor pentru renovarea vilei din Bd. Aviatorilor 86.
Printre obiectivele comisiei care va investiga afacerea Nordis se numără:
- identificarea modalităţilor nelegale de vânzare a unor locuinţe aflate în stadiul de proiect sau de vânzare a aceleiaşi locuinţe către două sau mai multe persoane, pornind de la cazul Nordis;
- identificarea modalităţilor de diminuare legală a TVA datorată de dezvoltatorii imobiliari pentru construcţiile edificate sau în curs de edificare, vândute către consumatori;
- identificarea mecanismelor prin care dezvoltatorii imobiliari "devalizează" societăţile comerciale prin care realizează construcţiile şi ulterior le falimentează, transferând paguba în sarcina cumpărătorilor de bună credinţă.
Comisia urmează să identifice şi motivele care au determinat inacţiunea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în stoparea fraudelor imobiliare.
Totodată, vor fi investigate mecanismele de tip suveică prin care locuinţele promise unor cumpărători de bună credinţă sunt ulterior revândute prin intermediul unor societăţi fantomă care cumpără activele imobiliare după declararea falimentului societăţilor care au făcut promisiunile de vânzare către cumpărătorii de bună credinţă.
De asemenea, comisia de anchetă are ca obiectiv stabilirea soluţiilor legislative necesare pentru a elimina din tranzacţiile imobiliare cauzele cu efecte negative.
Schema Nordis şi PSD
Recorder a difuzat în octombrie investigaţia ”Schema Nordis. Maşinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”. Ancheta scoate la iveală o escrocherie de proporții, care a căpătat toate ingredientele unei scheme piramidale, cu sute de oameni păgubiți și mai multe milioane de euro dispărute din conturile dezvoltatorului.
Noua comisie vine şi în contextul dezvăluirilor de ieri legate de zborurile pe care Marcel Ciolacu le-ar fi făcut, alături de familie şi alţi pesedişti de răsunet, cu jetul privat închiriat de la Ţiriac Air de compania Nordis.
- Plângere penală împotriva lui Ciolacu pentru zboruri private plătite de Nordis la Nisa și Monaco. Ciucă, Lasconi și Geoană îi cer demisia
- Marcel Ciolacu, prima reacție în scandalul zborului privat plătit de Nordis: „Este viața mea privată”
Palatul preşedintelui
Guvernul a aprobat recent desecretizarea cheltuielilor și a destinației pentru vila din Str. Aviatorilor 86. Vorbim de cheltuieli pentru modificări și amenajare ce circa 14 milioane de lei doar până acum, aproape 3 milioane de euro.
Hotărârea este semnată de premierul Nicolae Ciucă şi contrasemnată de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, directorul general al Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, Marius Grăjdan, şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
Premierul Marcel Ciolacu a susţinut că „destinaţia vilei a fost promovată în Guvern, printr-un act trecut la confidenţial” în timpul Guvernului Ciucă. Acesta a admis că vila din Aviatorilor a fost transferată din domeniul privat în domeniul public al statului pentru ca să poată să fie folosită de preşedinte, la finalizarea mandatului. El susține însă că nu există niciun fel de cifră sau notă de fundamentare pentru cheltuielile uriașe care s-au făcut aici.